Всички учебници по история за 10-и клас ще съдържат извадка

...
Всички учебници по история за 10-и клас ще съдържат извадка
Коментари Харесай

В учебниците по история ще има извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен

Всички учебници по история за 10-и клас ще съдържат извадка от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил последните корекции в учебниците, които през юни провокираха разногласия по отношение на представянето на режима.

От просветното министерство разясниха за БНР, че новите разновидности на петте учебника по история дават отговор на духа на новата образователна стратегия и в тях има ясно изразено отношение към комунистическият режим.

Вместо един урок от 1944 до 1989 година, както беше до момента, в новите учебници тоталитарният режим е показан в независим раздел в няколко урока.

Скандалът с отразяването на тоталитарния режим избухна през юни, когато историци от фондация "История и памет " показаха в петиция, че са ''категорично несъгласни с опитите за премълчаване на основни обстоятелства и събития от българската история с тоталитарният интервал и манипулативното подвеждащо или тенденциозното им показване в новите учебници по история''.

Няколко дни по-късно просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че няма да утвърди новите учебници, в случай че издателствата не създадат в тях промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР