Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над

...
Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над
Коментари Харесай

Бежанските лагери в страната са препълнени

Всички центрове за бежанци в страната са претъпкани с над 20%. „ Пъстрогор “ е претъпкан, както и бежанският лагер в Бусманци. Там при потенциал от 300 души, сега настанените надвишават 420 души. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Бежанци се настаняват, в това число в телевизионни зали, коридори, както и в помощни пространства. Мигрантите са най-вече от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия. „ Докарват ни когато и да е арестувани мигранти на разнообразни места в страната, съвсем всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко измежду тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях приказват френски “, оповестиха за БГНЕС от един от бежанските лагери. Служителите в центровете се оплакват от стеснен финансов запас и неспособност да се поддържа съществуващата база. „ За обикновени неща ни принуждават да пишем докладни и пояснения, и даже за елементи, които костват по 50 лв. се чака с месеци за утвърждение. А това значи, че когато това бъде утвърдено, нуждаещата се машина или техника към този момент е изцяло негодна за потребление “, споделиха още от центъра.

Вече има напрежение измежду личния състав, тъй като натоварването е непрекъснато, оплакаха се още от там. През последните 10 дни имаше няколко случая в България, при които бяха хванати десетки бежанци у нас. При единия от случаите в Бургас починаха двама служители на реда.

Европейският тв канал Евронюз излъчи просторен репортаж за възобновяване на по този начин наречения Балкански път на мигрантите, който потегля от Турция и минава в Гърция и от там към Северна Македония, Сърбия и Унгария. Другият път е от Турция, минава през България, Сърбия и още веднъж стига до Унгария. Миналата седмица имаше и тежки произшествия на сръбско-унгарската граница, където мигрантите се оплакаха от неприятно отношение на унгарските гранични управляващи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР