Всички тръжни процедури по проекта за газова връзка между България

...
Всички тръжни процедури по проекта за газова връзка между България
Коментари Харесай

Тръжните процедури за газовата връзка с Гърция ще приключат до края на април

Всички тръжни процедури по плана за газова връзка сред България и Гърция ще приключат до края на април. Това заяви пресцентърът на Министерството на енергетиката след среща през днешния ден на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Йоргос Статакис.

Двамата са се разбрали, че ще се работи по актуализиране на графика по плана, тъй че интерконекторът да бъде въведен в употреба през 2020 година, редом с пуска на Трансадриатическия газопровод.

Строителството на няколко пъти се отлагаше поради тъжби на компании на разнообразни стадии от процедурата. Очаква се то да стартира най-късно през юни откакто бъдат избрани доставчикът на тръби, строителят и компанията за строителен контрол.

Обсъдено е и идно сключване на междуправителствено съглашение, което да стабилизира данъчно-правния режим на плана за интервал от 25 години.

В плановата компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини - Ай Си Джи Би (ICGB), акционери с равно присъединяване са Българският енергиен холдинг и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.
България разчита на интерконектора, с цел да отстрани зависимостта от Русия, която и до през днешния ден - 10 година след газовата рецесия през 2009 година, към този момент е единственият снабдител на природен газ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР