Всички специалисти предупреждават за опасно време. Цяла България е предупредена. Това

...
Всички специалисти предупреждават за опасно време.
Цяла България е предупредена. Това
Коментари Харесай

България е връхлетяна от нещо страшно! Издадоха предупреждение до кметовете да са готови

Всички експерти предизвестяват за рисково време. Цяла България е предизвестена. Това демонстрира уеб сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. Оранжеви и жълти кодове са в действие за всичките 28 области на страната да на следващия ден, 11 юни.

През идващото денонощие времето ще остане динамично. Над доста региони в цялата страна ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии. На места количествата ще са обилни и има условия за градушки. Вечерта преваляванията ще отслабват. Ще духа слаб в източните региони до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са сред 20° и 25°.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има обилни превалявания с гръмотевични стихии. Ще духа сдържан до мощен вятър с източна съставния елемент. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 14°, на 2000 метра - към 9°.

Над Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни интензивни превалявания, в обособени региони съпроводени с гръмотевици. Ще духа до сдържан вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 20°-23°, близки до температурата на морската. Вълнението на морето ще бъде 2 бала. Oт HИMX зa пeтъĸ (10 юни) e oбявeн чepвeн ĸoд зa вaлeжи в Cмoлянcĸa oблacт. Πpeдпpиeмaт ce пpeвaнтивни дeйcтвия във вpъзĸa c oчaĸвaнaтa динaмичнa мeтeopoлoгичнa oбcтaнoвĸa. Paзпopeдeнo e cтpиĸтнo cлeдeнe нa oбcтaнoвĸaтa и пoвишaвaнe пpи нeoбxoдимocт нa гoтoвнocттa пpи възниĸвaнe нa извънpeдни cитyaции или зa въвeждaнe нa плaнoвeтe зa дeйcтвия пpи нaвoднeниe. Oбщинa Cмoлян ce oбpъщa c мoлбa ĸъм xopaтa дa ce cъoбpaзявaт c пpoгнoзaтa нa cинoптицитe. Във връзка с постъпилото в Областна администрация Бургас предизвестие от Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) за доста утежняване на времето до 14 юни 2022 година регионалният шеф Стойко Танков осведоми общините за идното усложняване на климатичната конюнктура в района. Очаква се образуване на забележителен по количество лекомислен поток, който ще способства повишението на речните равнища и увеличението на размерите на язовирите на територията на региона.

Собствениците на язовири би трябвало да обезпечат достъп до язовирните стени и оборудванията към тях, да поддържат връзка с операторите на язовирите, да контролират и поддържат водните равнища в язовирите до коти, гарантиращи безвредната им употреба, позволяващи гладко вдишване на високи талази, с цел да не се позволяват спешни обстановки и нараснал риск от наводнения. Стриктно да се съблюдава предписанието за следено намаление на водното равнище до кота " мъртъв размер “, както и други наставления на ДАМТН, свързани с ограничение на водните равнища в язовирите и понижаване натовареността върху язовирните стени. Осигуряване на проводимост на преливните и главните изпускатели и предприемане на дейности за недопускане запушването им от наноси, свличания на земни маси и плаващи предмети, се указва още в писмото на регионалния шеф.

С нараснало внимание да се следят каскадно разположените язовири, язовирите в неизправно техническо положение, както и язовирите в развой на осъществяване на ремонтно-възстановителни действия.

Информация за времето по данни на Национален институт по метеорология и хидрология:

Изгледи за интервала 11 – 13 юни:

През почивните дни времето ще остане несигурно. Облачно, с краткотрайни, локално интензивни валежи, гръмотевици, краткотрайно увеличаване напразно и условия за градушки. По-значителни количества дъжд се чакат в неделя. Вятърът в събота от североизток, в неделя ще се обърне от север и краткотрайно ще се усили. Максималните температури ще се намалят до 18°-23°, от неделя ще стартира ново покачване.

В понеделник облачността ще се раздра и намалее, само че на обособени места ще превали и прегърми. Вятърът ще отслабне. Дневните температури ще доближат 24°-29°, вятър с пориви до 14-17 м/сек.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР