Всички сме чували за Лапландия - родината на Дядо Коледа.

...
Всички сме чували за Лапландия - родината на Дядо Коледа.
Коментари Харесай

Лапландия

Всички сме чували за Лапландия - родината на Дядо Коледа. В нашето схващане тя е именита страна, откъдето положителният дъртак стартира своето странствуване към домовете на децата, дарявайки ги с дарове и изненади. Само в легендите и приказките ли съществува Лапландия или това е действително място, обозначена на географската карта на света?

Какво знаем за Лапландия и какво любопитно има към нея?

Легендарната татковина на Дядо Коледа съществува действително на картата на Финландия. Лапландия е най-северната финландска провинция. Столица на региона е град Рованиеми, ситуиран навръх Полярния кръг. Тук сезоните имат собствен личен темп, нощите и дните не престават по 24 часа, най-малко 200 пъти годишно се вижда приказното зарево на полярния кръг.



Населението на региона е към 187 хиляди поданици. Релефът на Лапландия е равнинен и хълмист тук-там. Според антични локални предания под песъчливите хълмове са живели земни духове. Най-развитият бранш в региона е развъждането на елени. В Лапландия живеят доста повече елени в сравнение с хора.

Елените са полудомашни животни. Всеки от тях е маркиран и си има притежател. Но в това време елените не живеят в домовете на притежателите си, а се скитат свободни. Прибират ги във фермите единствено в най-студените зимни дни.

Затова свързваме облика на Дядо Коледа, пътуващ на шейна, теглена от елени, а еленът символизира този най-съществен зимен празник, отбелязван в целия свят. Освен с елени, Лапландия е известна с рандеман на злато, тук се вършат и финландските възпоменателни златни и сребърни монети. Хората, които живеят в тази област са от няколко етноса и приказват общо на 6 диалекта. Тук се преплитат по неповторим метод няколко разнообразни култури – финландска, шведска, норвежка и съветска.

Всичко това, дружно с магията към родината на дядо Коледа, придава на Лапландия необикновен нюанс.

Представете си родината на Дядо Коледа каквато я знаете от филмите и книгите – белоснежни хълмове, шейни, теглени от елени и северни кучета, дребни, кокетни дървени къщички. Всичко това ще срещнете в самата Лапландия. Ако посетите тази най-северна финландска провинция в дните към Коледа приказните облици и герои, могат да се срещнат действително.

Според легендата Дядо Коледа живее в далечната планина Корвантунтури. Всяка година в Лапландия идват милиони писма от целия свят, адресирани до него. В това северно кътче от света фантазиите и действителността се преплитат. На 10 км от центъра на Рованиеми се намира Дома на Дядо Коледа. Той постоянно е отворен и всеки клиент може да влезе тук. В реалност Дядо Коледа живее в няколко къщи в Лапландия, с цел да могат многочислените гости да имат опция да влязат в тях. Могат да изпратят картички до околните си, като сами дефинират по кое време тъкмо да дойдат – според от това кой цвят ще изберат – жълта или алена. Картичката може да дойде незабавно или навръх Коледа. А същинската работилница за дарове се намира във вътрешността в самата планина и никой не може да стигне до нея. Пътят минава през скришен лабиринт, който е прочут единствено на Дядо Коледа и неговите помощници – джуджетата.

Освен като татковина на Дядо Коледа, Лапландия впечатлява и с Полярния кръг. Ако дойдете тук, наложително посетете бялата линия. Всеки който стигне до бялата линия получава документ от близката плантация Нанапиирин и ще бъде кръстен посредством специфичен обред, както и ще взе участие в алегоричен „ лов на елени “.

Легендарната Лапландия е действително, приказно място, където ще се потопите измежду облици и пейзажи от коледните картички и фантазиите ви ще се слеят с действителността.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР