Всички служители от първа линия на борбата с коронавируса, като

...
Всички служители от първа линия на борбата с коронавируса, като
Коментари Харесай

Казаха кои получават безплатни ваучери за туризъм

Всички чиновници от първа линия на битката с ковид, като медиците и служителите на реда, ще получат туристически ваучери за летуване в България. Това стана ясно от думите на водача на НФСБ Валери Симеонов на брифинг с премиера Бойко Борисов.

„ Тези ваучери ще бъдат употребявани първо за запълване на държавните бази, а едвам откакто те са цялостни, ще могат да бъдат употребявани за хотели или места за настаняване ”, съобщи Валери Симеонов.

Той разгласи, че поддържа въпроса обвързван с намаляването на Данък добавена стойност. „ Към сегашния миг във всички туристически обекти царува едно лицемерие, една неравнопоставеност сред хотелските стаи, хотелите като места за настаняване и заведенията за хранене към същия хотел, където Данък добавена стойност е 20%, а за леглата – 9%. ”, сподели още Симеонов.

Сваляме ДДС-то в туризма незабавно, поправя първичното решение това да стане от 1 януари 2021 година министър председателят Бойко Борисов след съвещание в Народното събрание с съдружните сътрудници. " Веднага се разбрахме, на следващия ден ще кажем от по кое време влиза в действие ", сподели Борисов.

Утре следва да се реши тъкмо от кой момент ще влезе в действие понижението на ДДС-то за туризма, само че концепцията е да е реалност още тази година, тъй като е мярка за помощ на ресторантьорите и хотелиерите, с които ръководещите се срещнаха по-рано през днешния ден в Министерския съвет.

Финансовият министър  Владислав Горанов  е бил срещу това понижение, както и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Двамата не се явиха и на конференцията на Борисов и съдружните сътрудници в Народното събрание.

" Категорично срещу е, политическо е решението, имахме до момента председателски съвет ", съобщи Борисов по адрес на Горанов. " И Менда е срещу, смята, че това е груба неточност ", добави той.

" Даже Валери Симеонов ме ожали доскоро. Вика - аз мислех, че удряш по масата и вземаш решения ", разкри министър председателят, а водачът на НФСБ удостовери, че е бил сюрпризиран от отпора на решението на ръководещата коалиция ресторантьори и хотелиери да получат понижение на Данък добавена стойност на 9 %.

" Това е мярка за поддръжка, мярка в изискванията на ковид ", разясни Борисов. А Валери Симеонов посочи, че това е краткотрайна мярка. Ако се види, че събираемостта не е по-голяма и не излизат всички на ярко, тя ще бъде прекъсната.

" Когато цялостен отрасъл си го сложил под напън, сметката ще я създадем наесен ", разяснява Борисов. " Ние се разбрахме с хората от сектора - месец за месец ще следим приходите от сектора и ще ги засечем ", добави той. " Ще ми е забавно дали в този момент, като падне с 11 % данъкът, дали с 11 % ще паднат цените ", вметна още министър председателят по адрес на ресторантьорите и хотелиерите.

" И в този момент, като понижим и Данък добавена стойност, от кое място ще плащаме пенсии и обществени заплащания, няма най-после да излезе сметката, а ние носим отговорност да има пари за всички тези действия ", аргументира се министър-председателят.

" От един месец го обсъждаме това, и до момента в който го разясняваме втори месец, един отрасъл е ударен, Тези хора бяха лишени от опцията да работят със заповед на министъра на опазването на здравето. Затова те имат потребност от краткотрайна помощ, това е краткотрайна мярка за най-пострадалия отрасъл. Ако не се изсветли, ще го махнем ", съобщи и Валери Симеонов. Заедно с него в брифинга участваха съпредседателят на ПГ на Оперативна програма Искрен Веселинов и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Борисов добави, че по-нататък във времето може да се намерения за свалянето на Данък добавена стойност и за други браншове, в случай че сегашната мярка проработи, само че сега не е склонен с Българска социалистическа партия за намаляването на налог " добавена стойност " за медикаментите и храните, тъй като и двата бранша били субсидирани от страната. Освен това страната би трябвало да има и доходи за обществените заплащания, за които дава отговор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР