Всички сергии и павилиони по пътя, водещи към Бачковския манастир,

...
Всички сергии и павилиони по пътя, водещи към Бачковския манастир,
Коментари Харесай

Ще бъдат ли премахнати павилионите и сергиите край Бачковския манастир?

Всички сергии и павилиони по пътя, водещи към Бачковския манастир, ще бъдат преместени на друго място. Това ще се случи по план на Светата обител. Идеята се посреща добре и от търговци, и от туристи.

От години всички поклонници и туристи, с цел да стигнат до манастира минават около павилиони и сергии, предлагащи какво ли не.

" Неудобно е в действителност, две коли не могат да се разминат ", съобщи Мими Налбантова, търговец.

Покрай пътя има към 100 сергии и заведения. Предстои това да се промени.

" Идеята, която братството на Светата обител има, е всички тези магазини, заведения да бъдат приютени в една добре завършена в обичайния български жанр на Родопите чаршия, базар, където събрани на едно място да не смущават хората, които желаят да дойдат непосредствено до самата обител без да преминат през огромен брой магазини или заведения ", добави свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир.

Всички търговци са осведомени за идните промени. Процедурата по преместването към този момент е задействана.

" Предстои решение на въпроса с националните монументи на културата, защото целият регион е под особено наблюдаване от Министерството на културата, диалозите с общината са стартирани за споразумяване на документите. Най-важното е, че имаме благословението на българския патриарх, на Светия синод ", добави свещеник Сионий.

Определено е и мястото на което ще бъдат преместени сергиите. За построяването на новия базар ще са нужни към 3 милиона лв., като част от средствата ще обезпечи манастира, само че ще се разчита и на донори.

Автор: Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР