Всички родители знаят, че когато детето е болно, то трябва

...
Всички родители знаят, че когато детето е болно, то трябва
Коментари Харесай

Може ли дете, което е леко болно, да ходи на градина

Всички родители знаят, че когато детето е болно, то би трябвало да бъде оставено у дома. Но с хрема и остатъчна кашлица множеството вървят на учебно заведение, а възрастните – на работа. Това става мотив за полемика - някои настояват, че при положение на инфекциозно заболяване детето би трябвало да бъде изолирано,

с цел да не се заразят други деца

Други пазят своята истина: детето постоянно има настинки и в случай че обръщат внимание на всяко кихане, тогава няма изобщо да върви на ясли или на градина.

Известно е, че децата под 10-годишна възраст нормално боледува 6-8 пъти годишно.

По тази причина тези с признаци на респираторни болести постоянно отиват на ясли, градина или на учебно заведение.

„ Не би трябвало да водите детето с респираторно заболяване на градина или на учебно заведение. Въпросът постоянно визира двата полюса – детето и останалите деца и учители в колектива ",  обяснява педиатъра доктор Светлана Мартиненко. 

Ако детето има признаци на респираторно заболяване, въпреки и в лека форма, това значи, че неговият организъм и имунната му система се борят с зародилата зараза.

Тръгвайки на градина това дете се излага на още по-голям риск. Влизайки в колектива то ще усили „ вирусния товар “, което значи, че

болното дете може да получи нова „ порция “ вируси

и може да развие суперинфекция. С други думи към настоящото му заболяване да се добави ново. А главният имунен отговор е ориентиран към инфекциозния развой, който е зародил по-рано. Така положението му се утежнява, обаснява педиатърът.

Освен това, когато боледува, детето е разсеяно, паметта му се утежнява, бързо се уморява и му е по-трудно да научи новия образователен материал. Това може да му аргументи стрес, който от своя страна в допълнение понижава имунната отбрана и усложнява протичането на болестта.

Ето за какво, за интервала на болестта, даже да е леко и без температура, ученикът се нуждае от щадящ режим: преди всичко, отмора вкъщи, пълноценно и разнообразно хранене, и лекуване съгласно предписанията на лекаря.

Вторият мотив в интерес на стоенето у дома по време на заболяване е рискът от разпространение на инфекцията и заразяване на други.

Вирусите на остри респираторни болести се предават от човек на човек основно по въздушно-капков път и имат висока степен на инфекциозност. Дете, което е притежател на респираторна зараза, отделя вируси и е източник на зараза. Това също не би трябвало да се не помни.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР