Ново изследване хвърля светлина върху сложното взаимодействие между клетъчните протеини

...
Ново изследване хвърля светлина върху сложното взаимодействие между клетъчните протеини
Коментари Харесай

Изследване хвърля светлина върху начина, по който протеини, свързани с болестта на Алцхаймер, влияят върху растежа на невроните

Ново проучване хвърля светлина върху комплицираното взаимоотношение сред клетъчните протеини и тяхното въздействие върху невроните при нарушавания в невроразвитието и заболяването на Алцхаймер.

Проучването, ръководено от Университета в Ексетър и оповестено в, открива основната роля, която играе белтъкът контактин-4 (кодиран от гена CNTN4) за образуването на невроните.

Изследователите стартират да учат CNTN4, защото е известно, че той има роля при аутизма, само че функционалните му функции не са добре проучени. Екипът изследва по какъв начин CNTN4 действа в мозъка, по-специално по какъв начин си взаимодейства с протеини, участващи в невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер.

За пръв път откривателите изследват мишки, при които генът CNTN4 е нокаутиран в кората на основния мозък - област от мозъка, виновна за основни функционалности, в това число памет, мислене и размишление. Те открили, че невроните се развиват по друг метод в региона на кората.

Изследователите показват за първи път в човешки кафези взаимоотношението сред гените CNTN4 и APP (ген, тясно обвързван с заболяването на Алцхаймер), разкривайки съзависима връзка, която е от значително значение за развиването на мозъка, и по-специално за здравословния напредък на невроните. Те откриват, че CNTN4 освен способства за удължаването на невроните в региона на фронталната кора на мозъка, само че и че експресията на CNTN4 се контролира посредством връзка с APP.

С помощта на проучвания в генетично модифицирани човешки кафези екипът открива също, че сред CNTN4 и APP съществува комплицирано взаимоотношение. Ако CNTN4 бъде изключен, равнищата на APP понижават, само че не до нула. Учените считат, че APP може да компенсира загубата на CNTN4 и противоположното.

Водещият създател на проучването, доктор Розмари Бамфорд от Медицинския университет в Ексетър, зявява: " Беше много удивително да открием, че CNTN4, ген, асоцииран с процесите на развиване, играе роля и в модулирането на фактори, свързани с заболяването на Алцхаймер. Това секване на пътищата на развиване и невродегенеративните процеси предлага вълнуващи нови прозрения за по-широките последствия от тези протеини. "

Старшият създател доктор Асами Огуро-Андо от Медицинския факултет на Университета в Ексетър декларира: " В бъдеще моята група желае да продължи да изследва молекулярните механизми, които са в основата на взаимоотношението сред CNTN4 и APP, и да изследва по-широките им последствия за болести като заболяването на Алцхаймер и разстройството от аутистичния набор. Следващите ни стъпки включват изясняване на метода, по който взаимоотношението сред CNTN4 и APP въздейства върху нервната интензивност. Разбирането на това взаимоотношение е от решаващо значение, защото то съставлява съществена стъпка към цялостното познаване на невроразвитието и невродегенеративните разстройства. "

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР