„Всички респираторни инфекции засягат в някаква степен и сърцето, и

...
„Всички респираторни инфекции засягат в някаква степен и сърцето, и
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Всички респираторни инфекции, включително и COVID-19, засягат сърцето

„ Всички респираторни инфекции засягат в някаква степен и сърцето, и съдовете. COVID-19 визира друго и по темперамент, и по тежест сърцето “. Това сподели пред кардиологът проф. Иво Петров. Днес се организира онлайн семинар за сърдечно-съдовия риск, проведен от проф. Петров, който е и медицински шеф на „ Аджибадем Сити Клиник “ София.

Той разясни, че при коронавирусна зараза би трябвало да се следят сърцето и съдовете: „ Вече стана ясно, че след цитокиновата стихия постоянно следва засягане на микроцикрулацията по вида на масирано тромбообразуване в микроциркулацията “.

Проф. Петров насърчи пациентите, прекарали Covid-19, да се съветват с кардиолог, който ще назначи проучвания, в случай че се постанова.

В предаването „ 12+3 “ той добави, че има сериозен напън върху легловата база и върху експертите: „ Не единствено броят, само че и тежестта на тежките пациенти се усили. Колеги от разнообразни специалности си сътрудничим. Надявам се скоро да стигнем до платото. Вероятно ще имаме понижаване на новите случаи, само че това не значи, че напрежението върху системата ще отслабне. Лечението на пациентите с тежко засягане продължава дълго време “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР