Всички поправки на вицепремиера Валери Симеонов минаха в залаЗабраната ще

...
Всички поправки на вицепремиера Валери Симеонов минаха в залаЗабраната ще
Коментари Харесай

Tихо приеха закона за шума на първо четене

Всички ремонти на вицепремиера Валери Симеонов минаха в зала


Забраната ще стане от 23.00 до 8.00 часа


За по-малко от час и без доста диспути народните представители одобриха през вчерашния ден на първо четене измененията в Законопроекта за отбрана от шума в околната среда, препоръчани от вицепремиера Валери Симеонов. Със 127 гласа „ за ”, 17 – „ срещу ” и 10 „ въздържали се ” избраниците се съгласиха от 23.00 до 8.00 часа сутринта да се съблюдава тишина от магазините, които вършат зареждане, мероприятията навън, да има възбрана за звук от озвучителни средства, инсталирани на транспортни средства, и на плавателни съдове. Промените ще обиден зоните за туризъм, спорт и развлечения, както и междублоковите пространства.
 Първите акции против шума в нощните заведения по морето стартираха предходната година от Слънчев бряг от паметната дискотека „ Бедрум ”. Първите акции против шума в нощните заведения по морето стартираха предходната година от Слънчев бряг от паметната дискотека „ Бедрум ”.
Глобите за неспазване на рестриктивните мерки да скочат двойно, ще могат да се постановат на шумни диджеи и съседи, а контролът да се прави през нощта от органите на Министерство на вътрешните работи. Поправките срещнаха отпор само от Движение за права и свободи, като избранниците на Движението показаха еднопосочно, че законът „ ще убие туризма ”, а около морските общини ще пострадат и останалите. Бившият кмет на Антоново и в този момент народен представител Танер Али (ДПС) бе безапелационен, че с новите текстове се изземат пълномощия на локалната власт, която сама може да си реши на място какви позволения за звук да дава. Но сътрудника му от Обединени патриоти Славчо Атанасов даде образец с градоначалстването си в Пловдив, където жителите протестирали десетки пъти против нощната музика от заведения. За гласуването на новите текстове в Народното събрание пристигна и Валери Симеонов, който означи, че поправките ще се отразят позитивно на туризма. Припомняме, че от лятото на предходната година Симеонов от време на време провежда акции против шума, като първата бе в Слънчев бряг, а тази година вицепремиерът започва и с инспекции на заведенията по „ Витошка ”.

Малко откакто гласуването мина в пленарна зала, от Политическа партия ГЕРБ в Бургас разпространиха и мнението на локалния народен представител Димитър Бойчев. „ За да бъде законът в действителност работещ, би трябвало деликатно да дискутираме измененията преди окончателното им приемане ”, уточни Бойчев. Народният представител, който е и член на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм съобщи, че поддържа завишаването на финансовите наказания, само че вижда различен проблем в завършените досега оферти.

„ Да се разпореди напълно контролът за съблюдаване на закона на Министерство на вътрешните работи е последна мярка. Трябва да се търсят други разновидности, които да са по-гъвкави и да има баланс сред ползите на бизнеса и тези на жителите. Предложените наказания при установени нарушавания залитат към прекаленост. Така да вземем за пример, в случай че едно заведение работи след избраното време и наруши закона, ще би трябвало да затвори за 7 дни, а при последващо нарушаване глобата е 30 дни. Това са огромни загуби за бизнеса, летният сезон у нас е относително къс ”, безапелационен бе Бойчев. Вече има концепция при второ четене националните курорти да бъдат извадени от Закона за отбрана от шума в околната среда и да се контролират в обособена разпоредба. Така ще може посредством специфична разпоредба разпоредбите за шума ще бъдат определяни от локалната власт.

Вторите диспути са след ваканцията


Важно е приемането на законодателни ограничения, целящи запазване на здравето на жителите посредством ограничение на шума. Това съобщи от парламентарната естрада ръководителят на Здравна комисия и народен представител от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова по време на разискването на измененията в Закона за отбрана от шума в околната среда. Тя настоя за оптимален период за разискване сред първо и второ четене, който е 4 седмици. Така „ тихите “ текстове ще влязат на второ четене най-рано след депутатската почивка, която е през целия август. Срокът за законодателни оферти е избран до 10 септември. След като поздрави вносителите на законопроекта, Дариткова означи, че „ депутатите ще могат да намерят нужната законодателна форма, с цел да се довърши това положително желание, която да разреши използването на ограниченията, гарантиращи опазването на здравето на хората “.

Барове излизат с заявления


Ограниченията да се ползват диференцирано


Дърпаме микрофоните?

 Морските нощни заведения по предписание са надалеч от жилищни здания. Морските нощни заведения по предписание са надалеч от жилищни здания.
Нямам проблеми с измененията в Закона, заложил съм на идея заведението ми да бъде безшумно и сантиментално място до плажа и последната буна. Но считам, че рестриктивните мерки би трябвало да се ползват диференцирано ”, сподели Иван Иванов, някогашен общински консултант във Варна и притежател на крайбрежното заведение “Хавай ”. По думите му крайбрежната зона на Варна, която е отдалечена от жилищните квартали в града, нощем през лятото кипи от живот. “Това е най-естественото място за празненства, купони, а и предстоят огромните музикални събития на Варна. Как ще дръпнем микрофоните в 23 часа?! ”. Много от ресторантьорите и хотелиерите в Бургас и Слънчев бряг също реагираха против идните правила и наказания. Повечето обаче не пожелаха да бъдат упоменати имената им.

Единствено шефът на “Бедрум ” в Слънчев бряг- Веселин Борисов намерено съобщи, че не са съгласни, само че всички свои претекстове, ще изразят по- късно в декларация.

Ерджан Ебатин от Движение за права и свободи пред „ Труд ”:


Диктаторска разпра с бизнеса

 Ерджан Ебатин, народен представител от Движение за права и свободи Ерджан Ебатин, народен представител от Движение за права и свободи
– Господин Ебатин, бяхте един от народните представители в пленарна зала, които се обявихте против законопроекта за шума – за какво?
– Защото този закон стъпва на неверна основа. Внасянето му стартира като разпра с бизнеса и то действително работещия бизнес в курортните зони като Слънчев бряг. И не може да изтрие това леке от себе си като начало и като основа на неговото основаване. Оставаме с чувството, че става дума за една разпра с бизнеса, отбраняване на други бизнес ползи. Друг е въпросът, че има такъ проблем със шума, само че не може да се взема решение по този метод и с този метод на скалпела.

-А по какъв начин?
-Някои региони от Черноморието ни са се трансформирали в необикновен вид туристически зони, където всеки отива за развлечение. А този, който търси спокойна отмора, надлежно се насочва към други български курорти. Когато се приема един закон, той би трябвало да се пази ползите на хората. В случая ползите на хората от района по Черноморието се знае от локалните управляващи. Не може да отнемаш правото на локалните управляващи да вземат решение тези проблеми. Мисля, че е доста неверен методът от централно равнище по един административен, диктаторски метод да се вземат решение локални проблеми.

– Ще взе участие ли Движение за права и свободи със свои оферти по време на второто четене на законопроекта?
– Да, ние мислим да дадем свои оферти, най-малкото тъй като този закон в този тип ще сътвори проблеми на българския туризъм, сегашните текстове наподобяват на лобистки закон. Не може по този начин да се унищожава цяла една промишленост.Не може един политик да слага личното си его на първо място и всички.

Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори и член на УС на БХРА:


Решение са шумопоглъщащите панели


Със сигурност тези промени ще вкарат някакъв ред, даже леко закъснели. Особено когато става въпрос за туристическите комплекси, би трябвало да се откри и търси баланс сред гостите -едни идват за забава, други за отмора. В 21 век има задоволително съвременни и надеждни шумопоглъщащи панели. Очаквам да има ред при издаването на разрешителните за увеселителни заведения, както и надзор дали съблюдават закона.

Особен взор


Шумът в изкуството


Звукът участва в заглавията на песни, книги и пиеси

„ Много звук за нищо ”


Често използваният израз в действителност е заглавие на комедия от британския драматург Уилям Шекспир, написана през 1598 година Действието се развива в град Месина на остров Сицилия. Разказва се за перипетиите към идната женитба на двама влюбени – Клавдио и Херо.

„ Шуми Марица ”


Националният химн на България от 1886 до 1947 година Първоначалният текст е от Никола Живков, преподавател възрожденец. След доста разновидности остава последната редакция на Иван Вазов от 1912 година Мелодията е на котленския преподавател Атанас П. Гранитски по претекстове на немския марш „ Wenn die Soldaten durch die Stadt marschieren “ („ Когато бойците маршируват през града “).

Шуми Марица окървавена,
плаче вдовица, люто ранена.
Марш, марш с генерала наш,
в пердах да летим, зложелател да победим.

„ Шумете глъбини и балкани ”
Партизански химн от Любомир Пипков, написан до момента в който е шеф на Софийската опера. Текстът е на Младен Исаев:
„Шумете, глъбини и балкани,
шумете, волни лесове!
Ний идем бодри партизани,
национални правилни синове! ”

„ Шумът на върбите ”


Книгата е приета за международен шедьовър на детската литература. Неин създател е роденият в Шотландия публицист Кенет Греъм.

„ Врява и безумие ”


The Sound and the Fury е разказ на американския класик Уилям Фокнър, считан за основополагащ в литературното течение, наречено „ Поток на съзнанието ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР