Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Такова мнение изрази бившият

...
Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Такова мнение изрази бившият
Коментари Харесай

Изкуственото увеличаване на минималната пенсия обижда хората с дългогодишен стаж

Всички пенсии би трябвало да бъдат преизчислени. Такова мнение изрази някогашният обществен министър Емилия Масларова. По думите ѝ е извънредно незаслужено оптималният застрахователен предел да не се покачва.

Масларова разяснява в ефира на bTV предлагането от идната година минималната пенсия да стане 300 лева, а оптималната - 1440 лв..

"Администрирането на нещата по политически аргументи е незаслужено. Няма нищо неприятно минималната пения да стане и 500 лева, и 1000 лева, само че тогава, когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния %. Защото хора, работили 35-40 години ще получат 350-400 лева, а хора, които нямат съвсем никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира ", счита някогашната министърка.

Според нея най-справедливият метод е преизчисляване на всички пенсии с новите осигурителни прагове. Масларова съобщи, че изкуственото увеличение на минималната пенсия наскърбява хората с дълготраен трудов стаж.

"Трябва да извадим всички обществени заплащания от пенсионната система. Това, което вършим с минималната пенсия в този момент, е обществено заплащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лева – това би трябвало да получиш от тази система ", посочи тя.

Бившият обществен министър посочи, че сега се работи на парче, по политически аргументи. Тя е безапелационна, че бонусът от 50 лева за всички пенсионери също не е обективен. "Това са над 1 милиарда лева Трябва да се прави оценка – на кого да дадеш. Това е помощ, дано не бъркаме пенсионната система. Колкото повече пипаме в нея, толкоз повече демотивираме младежите. Казват си, че няма смисъл да се обезпечават на оптималния предел ", сподели още Масларова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР