Всички пътища в смолянско вече са проходими при зимни условия.

...
Всички пътища в смолянско вече са проходими при зимни условия.
Коментари Харесай

Пътят към обсерваторията "Рожен" вече е проходим

Всички пътища в смолянско към този момент са проходими при зимни условия. Пробит е и пътят към Националната обсерватория в Рожен, която шест дни беше без ток. Откакто е завалял сняг в четвъртък до телескопите в обсерваторията не е ходил никой.

Снимка: Теодора Трифонова

„ Няма по какъв начин да стигнем, а какво ли ще заварим и какво ще се случи с водата в тях, няма по какъв начин да да си го представя”, споделя доктор Никола Петров, шеф на Националната обсерватория в Рожен.
Шести ден учените от обсерваторията " Рожен " са без ток Единственият метод да се снабдят с храна и да заредят мобилните си телефони е като вървят пеш в планината
От петък в обсерваторията няма ток и вода. За работата си астрономите могат да разчитат единствено на свещи, молив и хартия.

Снимка: Теодора Трифонова

Температурата в единствената налична постройка в центъра доближава едвам до 5 градуса. Ремонт не е юридически откогато е основана обсерваторията – повече от 40 години. Няма генератор, няма и машина за разчистване на снега.

Учените описват, че от няколко дни институциите им обещавали, че ще пуснат тока, само че без резултат. Утре се чака да бъде възобновено електрозахранването в обсерваторията, там в действителност е открита повреда.
Пуснаха тока в село Мугла, само че пътят до селото остава непристъпен Шести ден без ток обаче остават учените от астрономическата обсерватория в Рожен
В родопското село Мугла към този момент има ток, чака скоро и пътят до там да бъде пристъпен.

Снимка: Теодора Трифонова
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР