Всички парламентарни групи, освен Продължаваме промяната - Демократична България не

...
Всички парламентарни групи, освен Продължаваме промяната - Демократична България не
Коментари Харесай

Перо по перо... Всички посякоха идеите на Асен Василев за данъчните закони

Всички парламентарни групи, с изключение на " Продължаваме промяната - Демократична България " не поддържат измененията в данъчните закони, препоръчани от Асен Василев. Това стана ясно на поселдното съвещание на бюджетната комисия, която прегледа на второ четене част от измененията в данъчните закони нощес.

ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Възраждане " гласоподаваха единно срещу най-спорните промени в данъчните закони, които бяха показани като ограничения за битка със сивата стопанска система, " бонус-донос ", облагането на бакшишите, ограничение на разплащанията в брой, данъчни отстъпки против събиране на касови бележки и по-лесно приравняване на цивилен контракти на трудови.

" Бонус-донос " носи риск от подаване на погрешна информация, нелоялни търговски практики и злоупотреби. Освен това мярка единствено ще натовари в допълнение приходните организации, без да са ясни изгодите от нея. Това мнение показват в претекстовете си за отменяне и ГЕРБ, и Движение за права и свободи. Мярката предвиждаше, в случай че някой подаде в Национална агенция за приходите или Агенция Митници сигнал с съответни обстоятелства и условия за укрити на налози в размер над 100 000 лева, то той да получи като премия 10% от разкритата сума.

Дебат в комисията провокира предлагането на МФ да се понижи прагът за разплащане в брой от сегашните 10 000 лева на 5000 лева, което също бе отхвърлено. Изложени бяха дежурните причини при повдигането на този въпрос през последните години - неналичието на задоволително развита инфраструктура с банкомати и ПОС терминали, изключително в дребните обитаеми места, както и високите банкови такси за внасяне и изтегляне на пари, а също по този начин и спомагателните такси на търговците за поддържане на ПОС-терминали.

Отхвърлено бе компромисното предложение на ПП-ДБ прагът да се понижи с по-малка стъпка - на 8000 лева вместо на 5000 лева

ГЕРБ мощно защити ресторантьорския отрасъл, за който  в законопроекта на държавното управление се предвиждаше да премине напълно на заплащане на заплатите по банков път. И тази смяна не събра достатъчно подкрепа. Според причините на ГЕРБ сходна мярка може да се окаже, че противречи на Конституцията.

Александър Иванов изясни, че национално показаните браншови организации на ресторантьорите не са се срещали с финансовия министър и не са договаряли никакви ограничения за изсветляване на бранша против удължаването на ниската 9% ставка Данък добавена стойност. 

" Как Делян Добрев, който е доста обезпокоен за високия недостиг и за дълга, ще изясни основаването на толкоз привилегии за този бранш? ", попита Мартин Димитров от " Демократична България ".

На което Добрев отговори:

" Мартин Димитров обикаля малките екрани, с цел да пази нов дълг от 21 милиарда лева, а в този момент се е загрижил за едни 300 млн. лева загуба за бюджета от ниския Данък добавена стойност за ресторантьорите ".

Отхвърлено бе и предлагането за данъчни отстъпки при събиране на касови бележки и регистрацията им в Национална агенция за приходите. Идеята на финансовия министър бе да се употребява 0.5% отстъпка от платения Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно.

ГЕРБ желае да отпадне и предлагането получателят на доставката да не заплаща цената й, когато доставчикът не издаде касова записка. Този текст следва да бъде гласуван във вторник с измененията в Закона за Данък добавена стойност.

Всички парламентарни групи без ПП-ДБ гласоподаваха да отпадне смяната за гражданските контракти. Тя предвиждаше цивилен контракти да се считат за трудови без глоба на Главната ревизия по труда и на съда, както е в този момент. Това автоматизирано щеше да значи по-високи налози и осигуровки, защото отпадат нормативно приетите разноски, само че се прибавя цялостно обезпечаване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР