Всички отпадни води от мината се изхвърлят непречистени в река

...
Всички отпадни води от мината се изхвърлят непречистени в река
Коментари Харесай

България Е Застрашена От Екологична Катастрофа!

„ Всички отпадни води от мината се изхвърлят непречистени в река Караманичка, приток на Бранколачка, която пък е приток на Драговищица. По реката тече бяла каша и цялото корито е побеляло от отлаганията. Под мината има построени три мини ВЕЦ-а и още три се строят. Сръбското министерство на околната среда е разрешило мината да работи без Оценка на въздействието върху околната среда ”, настояват още от сдружението.

Местните са обезпокоени от фрапантно повишения брой на раковите болести в общината и честите смъртни случаи. Българският доктор, лекар Владимир Янев, един от тримата арестувани от сръбската полиция преди месеци, до момента в който преглежда пациенти от Западните околности, постоянно посещава Босилеград и не крие паниката си.

В сигнала се показва и за открита апаратура за промиване на злато по левия бряг на река Струма. „ Тя се намира в региона на село Нови чифлик под пътя София – Кюстендил. Въздействието й върху реката не ни е известно, само че замътяването е несъмнено. Районът към този момент съставлява лунен пейзаж ”, прецизират от сдружението.

Притеснително е и капиталово предложение за изследване и рандеман на железни потребни изкопаеми във водосбора на Треклянската река.

За отбелязване в този случай е, че след издаването на позволение за изследване процедурата е на практика необратима, в случай че бъде намерено нещо – следва регистрация на откритието и контракт за концесия, в случай че процедурите по ОВОС/ОСВ не бъдат прекъснати, ако се откри риск от увреждане. Само че у нас вложителите заплащат за правенето на ДОВОС/ДОСВ и специалистите постоянно потвърждават, че няма да има увреждане, другояче няма да им платят, а от Министерство на околната среда и водите непрестанно си затварят очите – толкоз е просто. Местните референдуми, които постоянно отхвърлят плановете, не са сигурна гаранция, че капиталовото предложение няма да бъде изпълнено. А цялото поречие на Треклянската река попада в предпазена зона от мрежата „ Натура 2000 ”. Сега, в случай че някой от получателите не знае какво предизвикват у нас сходни действия по рандеман на железни потребни изкопаеми, подготвени сме да заведем всеки в региона на река Тополница от вливането на Медетска до Буновска, с цел да види, че там над реките не летят и мухи дори – дотам всичко е мъртво ”, пишат в сигнала от сдружението.

„ Запознат съм със обстановката. Ще направя всичко допустимо като кмет да се свържа с институциите, тъй че едни възможни последствия върху природата от сходни капиталови планове да бъдат лимитирани. Всичко обаче би трябвало да се реши на равнище българското Министерство на околната среда и водите, което пък да се свърже с сходното на него в Сърбия. Още повече че естествените благосъстояния са изключителна държавна благосъстоятелност. Освен това няма по какъв начин аз като кмет да попреча на частната самодейност, и то в прилежаща страна ”, разяснява кметът на община Трекляно Радко Петрунов. Той съобщи, че ще изиска самостоятелна лаборатория да изследва наличието на водата на река Треклянска, с цел да се видят с акуратност физико-химичните индикатори.

Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР