Всички квантови компютри, разработвани и произвеждани от канадската компания D-Wave

...
Всички квантови компютри, разработвани и произвеждани от канадската компания D-Wave
Коментари Харесай

D-Wave Systems представи новата квантова архитектура Pegasus

Всички квантови компютри, разработвани и създавани от канадската компания D-Wave Systems, се базират на квантовата архитектура Chimera. Въпреки някои разлики, най-вече в другия брой кубити в квантовия развой, всички компютри D-Wave One, Two, 2X и 2000Q употребяват базови изчислителни кафези със конструкция на рубрика К4-4. Но през последните няколко години експертите на D-Wave разработваха съществено нова архитектура за квантови процесори, която получи името Pegasus . В средата на предходната година компанията показа първия инженерен процесор Pegasus P6 , разполагащ с 680 кубита на кристала. Това е надалеч от лимита, тъй като квантовата архитектура Pegasus дава опция за потребление на до 5460 кубита в един квантов процесор.

Основното предимство на архитектурата Pegasus е това, че всеки кубит може да се свързва с 15 други кубита, а не с 6, както бе при архитектурата Chimera. Това значи, че 680-кубитовият процесор Pegasus P6 има еквивалентна изчислителна мощ като процесора Chimera 2000Q, разполагащ с 2048 кубита. Друг значим миг е, че новата архитектура обезпечава по-ниско равнище на шума, което мощно покачва стабилността и успеваемостта на работа на цялата квантова система.

Използването на нови технологии и материали е намалило равнището на шума с 5-10 пъти спрямо първите компютри на D-Wave. Така да вземем за пример, равнището на квантовия звук в компютъра D-Wave 2000Q бе единствено три пъти по-нисък спрямо равнището на звук на кубитите на D-Wave One. Сега експертите на компанията са създали нови субстанции и материали, с които равнището на шума се понижава с още три пъти. Тези нови материали ще бъдат употребявани в най-новия квантов процесор P16 , който ще има 5460 кубита и се създава сега.

Да отбележим, че компютрите на компанията D-Wave не са пълноценни програмируеми квантови компютри. Те могат да вземат решение задания от вида на квантовото усложнение и разнообразни адиабатни квантови калкулации. Компютрите на D-Wave не могат да вземат решение логаритъма на Шор, който към сегашен ден е пример за квантовите изчислителни системи. Но в някои други задания квантовите компютри на D-Wave са доста положителни. Така да вземем за пример, те незабавно вземат решение дилемите за рекурсивно задаване на разнообразни функционалности и други сходни. В това отношение новите квантови компютри са 1000 пъти по-бързи от най-мощните суперкомпютри към сегашен ден, основани на обичайна компютърна архитектура.

Да си напомним, че на огромното ревю CES 2019, IBM показа първия всеобщ квантов компютър. Това е IBM Q System One, за който синият колос разгласи, че е първият комерсиален квантов компютър. Цената не бе оповестена, само че IBM съобщи, че той е формиран от модули, които елементарно се слагат и сменят. Това е първият квантов компютър, предстоящ на ъпгрейд.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР