Всички клонове на Виктория бяха затворени и тя функционира само

...
Всички клонове на Виктория бяха затворени и тя функционира само
Коментари Харесай

Банка "Виктория" - на четири оферти от затварянето

Всички клонове на Виктория бяха затворени и тя действа единствено през централата си

© Надежда Чипева

:

- Всичките четири претендента за банка " Виктория " са позволени от синдиците на КТБ да подадат необвързващи предложения.

- Въпреки това шансът за композиция от задоволително висока цена и утвърждение от Българска народна банка не е огромен.

- Ако и тази процедура се провали, евентуално ще се премине към разпродажба на банката. Още по тематиката
Всички ще получат информативен меморандум за правене на необвързващи предложения
23 авг 2017
БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединяване, което беше сътрудник на " Лев инс ", са декларирали интерес към дребната банка
24 юли 2017
В предходното наддаване договорката с спечелилия Търговска банка Д не беше позволена от Българска народна банка, тъй като не предвиждаше обединение на двете институции
30 юни 2017
Отхвърлената от Българска народна банка оферта на Д банк за дъщерната на КТБ " Виктория " я запраща все по-близо до ликвидацията
31 мар 2017
Засега не е ясно дали синдиците на КТБ ще потърсят вид да продължат процедурата с другия позволен до финалния кръг претендент – БАКБ
26 мар 2017 Банка с лиценз, само че без екип, клонове, разпознаваемо име, пазарен дял, а към този момент и съвсем без клиенти. Това в резюме е офертата на синдиците на банкрутиралата КТБ, опакована под гордото име банка " Виктория ", която се продава в пакет с близо 90 млн. лева дълг към самата КТБ. Злополучната институция, добита седмица преди затварянето на новия й притежател, към този момент три години на практика не действа и натрупа загуби, които я декапитализират.

Предишният опит за продажба беше посърнал в последния миг от Българска народна банка. Тогава се появиха осем искащи, от които на финалния рунд бяха оставени два - БАКБ и Д банк. Последната предложи повече, само че регулаторът не утвърди договорката, защото купувачът е възнамерявал не да я влее, а да я развива като обособена банка. Сега ползата е на половина, само че пък всички четири претендента са позволени да подадат необвързващи предложения с ориентировъчна цена, а срокът е до края на август (датата съгласно разнообразни източници варира сред 29 август и 1 септември). Това може да се чете и като знак, че синдиците и надзираващият ги Фонд за гарантиране на влоговете осъзнават, че това е финален късмет за продажба на банката, и са склонни да прегледат всяка опция. Все отново след тази фаза евентуално ще има и отсяване на предпочетени купувачи, с които да се договаря.

Въпреки необятно отворената врата обаче вероятността да се стигне до композиция от приемлива цена и утвърждение от Българска народна банка не е изключително огромна и все по-ясно надвисва сюжетът доброволна разпродажба.

Всички на борда

Според източник на " Капитал " за разлика от предходния път, когато отсяването на претендентите беше в съгласие авансово с Българска народна банка, тъй че да останат единствено две банки с късмет за позитивно мнение, този път регулаторът не е давал упътвания. От КТБ разясниха, че от надзора не е получен отговор. Така се стига до изпращане на меморандум до всички показали интерес (виж карето). Запознати с хода на процедурата показаха, че поканата за сключване на писмо за конфиденциалност е получена от някои претенденти на 22 август. Това действително оставя 7-8 дни за запознаване с осведомителния меморандум и правене и подаване на индикативна оферта. Досега надзорът на Българска народна банка отчетливо следва тактика да не позволява локални предприемачи до банков лиценз. Така че офертата на " Вабо интернал " на Васил Божков мъчно би минала цедката, без Българска народна банка да създадем лупинг в своите правила, който ще й коства доста репутационни вреди. От пресофиса на притежателя на претендента не дадоха отговор на изпратените по мейл въпроси.

Същото основание ненапълно важи и за различен искащ - консорциумът от три австрийски компании. Едната от тях - Kerbler Holding, при предходния опит се яви дружно с локалния осигурител " Лев инс ", обвързван с Алексей Петров, и не бе позволена до финала. Сега българският сътрудник е заместен, само че остава подозрението, че зад офертата стои същият интерес.

Последните два участника са локалните Инвестбанк и БАКБ. Над офертата на първата ще тежи това, че самата тя бе измежду най-слабо представилите се при инспекциите на Българска народна банка преди година. Нещо повече - банката на Петя Славова също беше претендент при траялата над година продажба номер 1 на " Виктория ", само че не бе позволена до етапа на подаване на предложения. Славова сподели пред " Капитал ", че желанието при възможна покупка на " Виктория " е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки. Целта е да се усили кредитният ни портфейл, уточни още тя. По думите й в предходната процедура мениджмънтът е взел решение да отдръпна присъединяване на банката след подаването на писмо за заявяване на интерес заради други бизнес проекти пред Инвестбанк към оня миг.

За разлика от нея БАКБ на Цветелина Бориславова беше неуспелият финалист. Тя е декларирала твърдо желание за обединение на двете банки и обективно не се нуждае от може би най-ценното във " Виктория " - лицензът и 18 млн. лева финансов остатък. Затова и офертата й може да не е конкурентна. Първото предложение на БАКБ по неофициална информация е било за към 100 хиляди евро, като няма информация за офертата за изплащането на заема към КТБ. Бориславова не беше открита за коментар.

Последен късмет

Така макар на тип мощния интерес няма да е учудващо и да не се стигне до договорка. В подобен случай нов опит за продажба изцяло ще се обезсмисли и " Виктория " евентуално ще бъде извадена от хибернацията си, с цел да потегли към разпродажба. Практически главният й останал заемодател е притежателят й КТБ, а по последни данни привлечените средства от клиенти са едвам 5.6 млн. лева Същевременно от 127 млн. лева активи банката има над 31 млн. лева ликвидни средства (минимални запаси в Българска народна банка и кеш). Това значи, че при разпродажба за КТБ ще остане разликата от 25 млн. лева Отделно по баланс банката има и 26 млн. лева активи, добити като обезпечения, които евентуално могат да се осъществят, въпреки и с известна отстъпка. А даже и откакто през 2014 година най-апетитните й портфейли бяха продадени, има и останали заеми за 39 млн. лева след начислени обезценки, които без дю дилиджънс няма по какъв начин да се оценят, само че сигурно биха добавили към ликвидационния дял на КТБ.

На база на тези цифри синдиците могат да си създадат и сметка за минимална цена, под която не си заслужава да одобряват оферта. Но даже и при крах " Виктория " може да се окаже един от най-големите единични доходи за масата на несъстоятелността на КТБ. С всеки месец отсрочване обаче той от ден на ден се стопява в заплати и разноски по едно изгубило смисъла си битие.
Кандидатите

" Вабо интернал "

" Вабо интернал " е основано на 13 юли 2017 година Капиталът му е 50 хиляди лева, записан поравно от " Вабо 2012 " и " Нове интернал ".
И двете сдружения са еднолична благосъстоятелност на Васил Божков, който има огромни, само че разпокъсани в голям брой компании вложения в хазарт и парцели.
През " Вабо 2012 " да вземем за пример той управлява сдружението, организиращо " Национална
лотария ".

Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance

Kerbler Holding се свързва главно с името на Гюнтер Керблер - прочут заможен магнат във Виена, натрупал положение от покупката на остарели здания, които реконструира и продава с надценка.
Холдингът и близки до него лица управляват дребната Wiener Privatbank.
Kerbler се явява дружно с компанията Imfarr Beteiligungs на различен заможен вложител, настоящ с обсег - Немат Фарокниа. Преди няколко месеца той е придобил от съветската ВТБ някогашната й централа във Виена за 45 млн. eвро.
Третият участник е дребен финансов и енергиен съветник на име Green Finance.

Инвестбанк

Инвестбанк на Петя Славова е 13-а по огромни на в банковия бранш с малко над 1.8 милиарда лева активи към края на юни 2017 година
Банката сподели слаб резултат на стрес теста предходната година и сама трябваше да се капитализира.
В края на април оттова оповестиха, че са изпълнили рекомендациите на Българска народна банка за попълване на финансовите си буфери.

БАКБ

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова е на 17-о място в бранша с активи малко над 1.2 милиарда лева Тя също взе участие за повторно.
По неофициална информация цените в подадените тогава предложения са били към 2.5-2.6 млн. лева от Д банк и към 190 хиляди лева от БАКБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР