Всички хора са податливи на затлъстяване, има генетични компоненти в

...
Всички хора са податливи на затлъстяване, има генетични компоненти в
Коментари Харесай

Д-р Асьов: Пациентите със затлъстяване търсят помощ 10 години след като диагнозата е налична

„ Всички хора са податливи на затлъстяване, има генетични съставни елементи в значителен %, само че в последна сметка всичко опира до неприятен метод на хранене и физическа интензивност. Пациентите със затлъстяване търсят помощ 10 години откакто диагнозата е налична. Нерядко в лекарските кабинети тя се пропуща, въпреки да се слага толкоз елементарно “. Това сподели пред Bulgaria On Air ендокринологът доктор Явор Асьов.

Той бе безапелационен, че най-важното, което би трябвало да се знае за битката с килограмите, е, че това е дълготраен развой.

„ Това е дълготрайно пътешестване и слизане на която и да е от спирките води до връщане на постигнатия триумф. Краткосрочните режими потвърдено са по-лоши от това човек да остане дълготрайно на старите си килограми. Причината за това е йо-йо резултатът, от който се отделят голям брой молекули, които утежняват здравето “, сподели доктор Асьов.

Той изясни, че водещият принцип, към който се придържат експертите, е да предлагат смяна в метода на хранене, която да бъде плавна и до докара до последователно връщане на мечтаното тегло. В същото време съгласно статистиката едвам 10% от хората, които пробват да отслабнат, дълготрайно реализират задачата си, осведоми експертът.

Ендокринологът бе безапелационен, че в устрема си да отслабнат доста хора позволяват неточности и една от най-честите е, че се лимитират прекалено много. Друга, не по-малко рискова, е, че възприемат на практика невъзможни за реализиране режими.

„ Примерно избират да се хранят с храни, които не им харесват и да спортуват 7 пъти седмично, а това физически не е допустимо. Всичко би трябвало да бъде прекарано през призмата на главния въпрос: „ Как аз бих могъл да съблюдавам този режим на хранене в дълготраен проект? “ – да предпочитам храни, които са ми вкусни, несъмнено, да съблюдавам и препоръките на експертите “, изясни ендокринологът и добави, че не всеки път организмът реагира както сме си представяли, а може да има и хормонални промени.  

По-големият проблем, обвързван с тежестта, е натрупването на мастна тъкан към талията, той най-често се среща при мъжете, само че от време на време и при дамите, като това не значи, че има метаболитно заболяване, сподели още доктор Асьов.

Специалистът уточни, че за заболяване се приказва, когато показателят на телесната маса е над 30. Той предизвести, че най-често тези хора живеят по-кратко от тези, които имат обикновено телесно тегло.

„ Най-честа причина за това са сърдечносъдовите болести, от които страдат огромна част от българите. На второ място са метаболитните такива – захарен диабет, а не на последно място са и ставните болести “, изясни ендокринологът.

По думите му има един проблем, който към този момент не провокира нужното внимание и се подценява, за което няма опрощение – това е потреблението на енергийни питиета, които са извънредно нездравословни за децата.

„ Много съществено е, би трябвало да се забранят, изключително във всички заведения и магазини за хранене, които са близки до учебните заведения “, безапелационен бе ендокринологът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР