Всички експерти сме разтревожени от двойния стандарт при храните. Това

...
Всички експерти сме разтревожени от двойния стандарт при храните. Това
Коментари Харесай

Разликите в качеството на бебешките пюрета може да има сериозни последствия

" Всички специалисти сме разтревожени от двойния стандарт при храните. " Това сподели пред Българска национална телевизия водещият експерт по хранене и диететика и учител в Медицинския университет проф. Донка Байкова.

Тази теза изложи и доктор Йордан Войнов, някогашен шеф на Агенцията по сигурност на храните, който засяга данните от извършените сравнителни проучвания в бебешките пюрета, където се установи завишаване на мазнините в детските пюрета за сметка на протеините. По думите му това води до затлъстяване, диабет, сърдечни болести. " Нашите деца втора употреба ли са? ", попита доктор Войнов.

Според Байкова откритият друг състав при 23% от изследваните храни изрично буди паника. " Бих желала в действителност да уеднаквим тези стандарти, тъй като преди години още, мисля че от 2011 година до момента не съм серпантина да приказвам за разлики - едни бяха печивата в Италия, които по време на Великденските празници ги внасят и у нас ", добави тя.

Според професорът подобен проблем се следи и с козметичните артикули и перилните препарати. " Храните са най-мощният фактор, който модулира обменните процеси. 60% от заболяемостта от обществено значимите хронични и незаразни заболявания се дължат точно на храните и напитки ", изясни Байкова.

" Няма нарушавания груби, има двоен стандарт във връзка с условията за качество, за пълноценност ", уточни Байкова. В умозаключение тя акцентира да се заобикалят заместителите в храните, които се употребяват вместо есенциалните витално значими съставки за човешкия организъм.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР