Всички да пуснат жалба и заедно да сезират за поправените

...
Всички да пуснат жалба и заедно да сезират за поправените
Коментари Харесай

Симеон Славчев: Всички партии в Парламента да сезират Конституционния съд за подмяната на вота

Всички да пуснат тъжба и дружно да сезират за поправените и сбърканите изборните протоколи, което на процедура е замяна на вота на българските жители. За това настоя ръководителят на партия МИР Симеон Славчев.

„ Начина по който бяха извършените предварителните парламентарни избори на 2-ри април, всеобщо сбърканите и поправени изборните протоколи ги трансфораха в най-тъмните избори в най-новата ни история. Не инцидентно партия МИР неведнъж алармира, че с по този начин направените измененията в Изборния кодекс ще се извърши нападение против демокрацията в България и ще се подмени вота на българите. За страдание не бяхме чути и се оказахме изцяло прави, а резултата към този момент всичко го виждат. Единствения излаз в този момент е парламентарно показаните партии да пуснат тъжба до “, съобщи водачът на партия МИР Симеон Славчев.
-->
Той акцентира, че по закон единствено парламентарно показани партии могат да сезират Конституционния съд за нарушаванията в изборния развой, което съгласно него също би трябвало да бъде променено, тъй като обслужвало партиите на статуквото и не дава еднакъв късмет и опция на всички партии участници в изборния развой.

„ Връщането на хартиената бюлетина беше неточност, която докара до неповторим безпорядък в изборния развой. Нещо повече, поради тези промени сега се намираме в неуместната обстановка да няма човек в страната, който да може да каже тъкмо какъв брой индивида на дали своят вот на изборите на 2-ри април. И давам съответно доказателство за това - в случай че съберете бюлетините с хартиено гласоподаване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за сбор на действителните бюлетини. Там има разминаване и разлика от 1000 бюлетини. Именно за това парламентарно показани партии са длъжни да подадат тъжба до Конституционния съд, най-малкото тъй като го дължат на българските жители, чиито избор беше сменен. От техните дейности или бездействия ще си проличи коя партия действително е за провеждането на почтени избори в България “, сподели още Симеон Славчев.

Според водачът на партия МИР връщането на хартиената бюлетина не е върнала гласоподавателите и не е нараснала изборната интензивност, а в противен случай, довела е изборни операции и замяна на вота и точно по тази причина съгласно Славчев би трябвало да се върне напълно машинното гласоподаване.

„ Машинното гласоподаване е единствения вид да се проведат почтени избори в България, само че с едно доста значимо изискване и това да се признае машинния протокол за заключителен. Крайно време е да кажем, че в случай че се организира същинско машинното гласоподаване, а не както до в този момент проформа, никой не може да подмени вота, тъй като има четири непреодолими отбрани. Първо, машината за гласоподаване не е обвързвана с интернет и информацията от нея няма по какъв начин да бъде източена или манипулирана. Второ, вътре в машината има както хард диск, по този начин и флаш памет, където се съхраняват цялата информация и изборният протокол. Третата отбрана е хартиената квитанция, която машината издава при гласуването и която всеки един гласоподавател пуска в обособена урна и след края на изборния ден всички разписки се броят и сверяват с машинния протокол. Четвъртата отбрана е самият избирателен протокол, който машината за гласоподаване издава след края на изборния ден и в който в действителност е разковничето. Неслучайно партия МИР упорства в Изборния кодекс да бъде записано, че машинният протокол се признава за заключителен протокол на всяка секционна изборна комисия. Машинният протокол няма по какъв начин да бъде сменен или манипулиран, тъй като няма човешка, т.е. субективна интервенция. Всъщност машинният протокол дружно с паралелното броене и сравняване на машинните разписки, както и хард дискът и флаш паметта са четирите отбрани, които в случай че бъдат изпълнени по едно и също време, няма по какъв начин да бъдат пробити. Именно те подсигуряват честността на вота “, съобщи още водачът на партия МИР Симеон Славчев.

За излаз от тази обстановка партия МИР предлага незабавно след Великден да се организира „ Национална кръгла маса за почтени избори “ по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно показани партии, цивилен и неправителствени организации да обсъдят и обединят към всички нужни промени в Изборния кодекс, които да подсигуряват провеждането на почтени избори в България
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР