Всички бургазлии и гостите на морския града отново ще могат

...
Всички бургазлии и гостите на морския града отново ще могат
Коментари Харесай

Скритите тайни на Черно море гостуват на остров Света Анастасия

Всички бургазлии и гостите на морския града още веднъж ще могат да се "докоснат " до "Скритите секрети на Черно море ", оповестиха от община Бургас. Изложбата, която отваря вратите на въобръжението към дълбините на подводния свят, демонстрира неговото непознато и прикрито досега лице. Този път тази впечатляваща експозиция ще бъде изложена в музея на остров Света Анастасия.

Изложбата показва седем 3D макета на потънали кораби в Черно море. Плавателните съдове са пресъздадени във типа, в който са открити при последните изследвания на морското дъно по време на огромния план "Black Sea Map ". С помощта на VR очила посетителите ще могат да създадат виртуална разходка по морското дъно.

Заедно с това интерактивни игри чакат най-малките гости, които ще могат да конструират два триизмерни разглобяеми макета на кораби от дърво по авансово направен чертеж и фотография.

И цялото това въодушевяващо странствуване се случва с помощта на напъните на археолозите и работата им в експедицията "Black Sea Map ", като пред посетителите се разкриват тайните на Черно море.

До края на април общинският транспортен съд "Анастасия " ще прави по два курса дневно до острова и назад, несъмнено, в случай че метеорологичните условия са подобаващи за мореплаване. До острова се стига за 30 минути, а престоят там е два часа.
Остров Света Анастасия притегля гости със своя музей, черква с възобновени фрески от 14-и век, къщата за посетители с панорама към Бургаския залив и опция за пренощуване в монашеска килия. За приятното превозване на това парченце земя измежду морето има и ресторант, а в лекарната можете да откриете целебни отвари от билки, отглеждани на място.

Бургаският залив е най-големият на българското Черноморско крайбрежие. Той е необятен 41 км, с черен пясък заради високото наличие на желязо, манган и магнезий. Заливът е и най-западната част на Черно море.

В акваторията на бургаския залив се намира единственият населен остров по българското Черноморие - Света Анастасия. Той се е появил след изригването на вулкан, а вследствие на бурите и морските талази са се появили причудливи скални формирания, като Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски транспортен съд, Портата на слънцето. Късчето земя, на 6.5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас, е ситуирано сред нос Чукаля и нос Атия.

Остров Света Анастасия е затулен в тайнственост и за него се описват стотици митове и истории. В предишното, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от умрял корсар златно богатство. Монасите се затворили в островната черква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита стихия, която потопила пиратския транспортен съд. Неговите остатъци се вкаменили покрай брега на Острова, където могат да бъдат забелязани и през днешния ден.

Друга легенда споделя, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до крайбрежията на остров Света Анастасия.

Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи доста секрети. До момента обаче те не са открити, защото входът им е бил доста добре замаскиран.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР