Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от

...
Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от
Коментари Харесай

Проектозакон: От 2026 г. битовите потребители ще купуват ток от свободния пазар

Всички битови консуматори би трябвало да стартират да купуват ток от свободния пазар от 2026 година. Това планува Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, препоръчан за публично разискване от енергийното министерство. С него се регламентират стъпките за цялостна либерализация на електроенергийния пазар и се вкарват формулировка и критерии за енергийна беднотия.

Със законопроекта се планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на тази година, само че битовите консуматори могат да останат на контролиран пазар до 2026-та. Разработените оферти вкарват формулировка и критерии за енергийна беднотия за семействата и предпочитано отнасяне на тези консуматори при финансиране на планове за енергийна успеваемост.

Кое домакинство се дефинира като енергийно оскъдно или уязвимо ще се взема решение по критерии, условия и ред, избрани в разпоредба, призната от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, на районното развиване и благоустройството и на труда и обществената политика.

В оценката на въздействието, съпровождаща законопроекта, се показва, че с цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия и премахването на контролирани цени за крайните клиенти и надлежно на пазара на едро на ток, цените ще се образуват на пазарен принцип, а това може да докара до повишение на цените за битовите консуматори на електрическа сила.

За намаляване на този резултат ще бъдат планувани периоди за поетапно унищожаване на контролираните цени и ограничения за отбрана на енергийно бедните и уязвимите клиенти, се показва още в документа. Освен това законопроектът планува преустановяване на ролята на НЕК като публичен снабдител и унищожаване на квотите на производителите за контролирания пазар.

В сходство с регламента, позволяващ специфична интервенция на страните за справяне с високите цени на силата, законопроектът планува още, че контролираните цени за бита могат да се дефинират и под себестойност в интервала на рецесия. В тези случаи разноските на крайните доставчици и търговците подлежат на компенсиране.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР