Шофьорите от Орегон вече имат право да помпат собственото си гориво, след като щатът премахна забраната, датираща от 1951 г.

...
Всички бензиностанции в Орегон вече могат да позволяват на клиентите
Коментари Харесай

Всички бензиностанции в Орегон вече могат да позволяват на клиентите да изпомпват собствено гориво съгласно нов закон, подписан в петък, премахвайки забраната за самообслужване в щата, датираща от 1951 г.

Новият закон, законопроект 2426, подписан в петък от губернатора на Демократическата партия Тина Котек, влезе в сила незабавно, оставяйки Ню Джърси като единствения щат в САЩ, където клиентите на бензиностанциите не могат да изпомпват сами горивото си.

Законът не премахва изцяло пълното обслужване в 16-те най-населени окръга на Орегон. Той изисква не повече от половината помпи на която и да е бензиностанция да се самообслужват и поне един служител на бензиностанция в тези общности да е на разположение по всяко време, за да изпомпва газ. Станциите не могат да таксуват повече за пълна услуга.

 Човек изпомпва бензин на бензиностанция на 03 август 2023 г. в Остин, Тексас. Човек изпомпва бензин на бензиностанция на 03 август 2023 г. в Остин, Тексас. Брандън Бел/Гети изображения

Докато Орегон забрани самообслужването, щатът позволи изключения в по-малките общности и по време на пандемията Covid-19.

Изискването за пълно обслужване в миналото е било спорна тема в Орегон и Ню Джърси, като причините за придържане към стария мандат варират от безопасността на запалими течности до запазването на работните места на обслужващите бензиностанции.

„Този ​​законопроект е явно фаворизиране на големите петролни компании пред интересите на работниците“, каза Дан Клей, президент на UFCW Local 555, синдикатът, който представлява работниците в хранителни магазини в Орегон.

В изявлението за подписване на Котек тя призна, че само „тясно мнозинство“ от хората, които са й писали след приемането на законопроекта, са в полза на закона.

Един шофьор, Стивън Браун, каза на филиала на CNN KATU, че знае как сам да помпа бензин, но планира да се придържа към помощта на придружител.

НЮ ЙОРК , НЮ ЙОРК - 02 АВГУСТ: Хората се разхождат по пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) на 02 август 2023 г. в Ню Йорк. Dow падна с над 300 пункта в сряда след новините, че Fitch понижи рейтинга на икономиката на Съединените щати до AA+ от AAA късно във вторник, изплаши инвеститорите. (Снимка от Спенсър Плат/Гети изображения) НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 02 АВГУСТ: Хората се разхождат по пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) на 02 август 2023 г. в Ню Йорк. Dow падна с над 300 пункта в сряда след новините, че Fitch понижи рейтинга на икономиката на Съединените щати до AA+ от AAA късно във вторник, изплаши инвеститорите. (Снимка от Спенсър Плат/Гети изображения) Спенсър Плат/Гети изображения

„Не се интересувам толкова от самообслужване, защото съм стар. Искам да кажа, че всъщност е работа да излезеш и да изпомпваш собствен газ“, каза Браун.

Други шофьори, включително такива от други щати, казаха, че са щастливи да имат тази опция.

„Натовареността и чакането на служителите на бензиностанцията понякога беше наистина досадно. Така че да го имаш като опция е сладко“, каза роденият в Калифорния Ерик Атиенза пред KATU в сервиз в Портланд.

В Ню Джърси – където от 1949 г. насам е незаконно шофьорите да зареждат сами бензин – забраната за самообслужване, заедно с репутацията на щата за ниски цени на бензина, е част от неговата култура. Един популярен стикер за броня в щата обявява „Момичетата от Джърси не помпат газ“.

Жителите на щата нямат особен интерес към самообслужването. Проучване от 2022 г. установи, че 73% от тях казват, че предпочитат бензинът им да бъде напомпван вместо тях.

Натаниел Майерсон от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР