Всички 17 съдии от Окръжния съд-Стара Загора са си направили

...
Коментари Харесай

Всички съдии по делото „Дебора” в Стара Загора си направиха отвод

Всички 17 съдии от Окръжния съд-Стара Загора са си създали отказ от разглеждането на наказателното дело против 26-годишния Георги Георгиев , известно като делото „ Дебора ” , оповестиха от правното ведомство.

Причините за този всеобщ отказ са разнородни. Една част от съдиите са се отказали от случая, защото са взели участие в изговаряне по въпроса за мярката за неотклонение на Георгиев по време на досъдебното произвеждане. Те смятат, че техните предходни решения могат да повлияят на обективността при разглеждането на делото. Останалите съдии са дали отказ заради обществените подозрения в тяхната безпристрастност и обективност при разглеждането на случая.

Обвинителният акт против Георгиев беше импортиран в Районния съд в Стара Загора на 15 декември предходната година. Георгиев е упрекнат в това, че е нанесъл голям брой рани на 18-годишната Дебора Михайлова с макетен нож , както и в отправяне на закани за ликвидиране и принудително обръсване на косата на младото момиче.

След този всеобщ отказ, делото в този момент е изпратено на Върховния касационен съд за установяване на различен съд, равносилен по степен, който да прегледа случая. Това решение е значима стъпка за поддържането на високите стандарти за правдивост и обективност в правосъдната система на България.

Този случай акцентира смисъла на правилото за безпристрастност в правосъдната система. Очаква се новият съд, който ще бъде назначен от Върховния касационен съд, да организира обективен и справедлив развой , който да обезпечи правораздаване за всички наранени страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР