Всевъзможни са начините, чрез които народите по света почитат ключовите

...
Всевъзможни са начините, чрез които народите по света почитат ключовите
Коментари Харесай

7 от най-впечатляващите гигантски статуи по света

Всевъзможни са методите, посредством които народите по света почитат основните знаци на своите култури. Най-значими измежду тях са статуите и скулптурите, които построяват, и които като че ли колкото по-мащабни са, толкоз повече акцентират значимостта на концепциите, които въплъщават.

От политически водачи и религиозни божества, до значими исторически моменти и амбициозни хрумвания - ето историите зад някои от най-известните великански скулптури в света.

Статуя на единството, Индия

Извисявайки се със своите невероятните 182 метра, Статуята на единството е най-високата скулптура в света. Разположена в щата Гуджарат и построена от бронз, тя изобразява фигурата на Сардар Валабхай Пател - уважаван държавник в придвижването за независимостта на Индия.

Открита е през 2018 година и дружно с музея и мемориална градина в основата ѝ коства към 29.8 милиарда рупии (приблизително 400 милиона щатски долара).

Статуята на Христос, Боливия

33-метровата скулптура на Исус Христос, с аспект към град Кочабамба, има известно преимущество пред доста по-известната статуя на Спасителя в Рио де Жанейро - тя е с 44 сантиметра по-висока.

И двете скулптури имат обща идея при построяването - по един метър за всяка година от живота на Исус. В Боливия обаче вземат поради обстоятелството, че Христос в действителност е бил " 33 години и малко ", когато е умрял.

Паметник на Родината, Украйна

Мемориалът е ситуирана на територията на киевския Национален музей за историята на Украйна през Втората международна война. Открит през 1981 година и е висок 102 метра.

Стоманената фигура е открита в интервала, в който Украйна е част от Съюз на съветските социалистически републики. Символ на комунистическото минало на страната е щитът на статуята, който носи емблемата на Съветския съюз.

Статуя Гуан Ю, Китай

Построена е в чест на китайския пълководец Гуан Ю и е ситуирана в град Дзинджоу. Със своите 58 метра височина, тя е една от най-големите бронзови скулптури освен в Китай, само че и в света.

Построяването ѝ коства над 170 милиона юана (26 милиона щатски долара). Скулптурата обаче бързо съумя да навлече гнева както на локалните поданици, по този начин и на китайското държавно управление и през 2020 година е решено да бъде преместена в близкия туристически регион, ход, който коства спомагателни 155 милиона юана (24 милиона щатски долара).

Христос Царят, Полша

С аспект към град Свебодзин, статуята на Христос претендира да бъде най-високата скулптура на Исус в света. Но това е единствено при изискване, че се вземе поради височината на постамента и златната корона на главата на статуята. Сама по себе си, тя се извисява на 33 метра.

Мащабният обект се трансформира в обект на разпри, когато полски таблоид вижда, че на главата ѝ са инсталирани интернет антени. След голям брой митинги, през 2018 година те са отстранени.

Ангелът на севера, Англия

С днешна дата 54-метровата скулптора, изобразяваща ангел с разперени крила, е една от емблемите на Англия. Съоръжението обаче не постоянно е било известно. Преди инсталирането му, локални поданици възразяват против него, най-много поради цената от 800 000 английски лири (приблизително 1.24 милиона щатски долара).

Красотата на статуята обаче не остава равнодушно локалното население, когато е открита през 1998 година Понастощем тя се счита за най-високата скулптура на ангел в света.

Статуята на Келпите, Шотландия

Според легендите на някои северни нации, келпите са митични същества, които населяват морските дълбини и могат да одобряват образа на коне и даже на хора. Именно на тях е отдадена огромната скулптора, изобразяваща две 30-метрови конски глави, ситуирани покрай шотландското градче Фолкърк.

Впечатляващото съоръжение е построено през 2014 година и за малко време се трансформира в знак на Шотландия, написа Espresso.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР