Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски“.

...
Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски“.
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна, той оглави опелото на Негово Светейшество

Вселенският патриарх Вартоломей дойде в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. Той оглави опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

„ Дойдохме да скърбим за финален път за нашия обичан брат. Молим се на Господ да упокои душата му и за избирането на правоприемник, който ще бъде нравствен татко на всички българи “, сподели  Вселенският патриарх Вартоломей пред публицисти. 

По време на литийното шествие на две места ще има къса молитва

В патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ бе отслужена архиерейската Заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество, която е водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е краткотраен наместник на Светия синод.

 Сбогуване с патриарх Неофит Снимка: Ладислав Цветков

Днес е вторият ден на народен печал, в който България се прости и изпраща в последния му път българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във ВМА в София в резултат на многоорганна непълнота. 

Проследете онлайн какво се случва след кончината на главата на БПЦ

В патриаршеската катедрала, към този час, измежду присъстващите са Симеон Сакскобургготски,  представители на разнообразни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от поместните православни църкви и доста вярващи, пристигнали да се сбогуват с българския патриарх.

Снимка: bTV

Сред присъстващите е и митрополит Епифаний от православната черква в Украйна, както и посланикът на Украйна Олеся Илашчук. Присъстват и представители на Московската патриаршия и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. 

Той умря в нощта на 13 март след дълготрайно боледуване

След литургията в 11:30 ч. ще стартира опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква.

След края на опелото ще стартира траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “, което ще премине по ул. „ Оборище “, бул. „ Г. С. Раковски “, бул. „ Цар Освободител “, бул. „ Мария Луиза “ и ще приключи пред митрополитската катедрала „ Св. Неделя “, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР