Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски“.

...
Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски“.
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна, той води опелото на Негово Светейшество

Вселенският патриарх Вартоломей дойде в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. Той ще води опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

„ Дойдохме да скърбим за финален път за нашия обичан брат. Молим се на Господ да упокои душата му и за избирането на правоприемник, който ще бъде нравствен татко на всички българи “, сподели  Вселенският патриарх Вартоломей пред публицисти. 

По време на литийното шествие на две места ще има положена къса молитва

В патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ стартира архиерейската Заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е краткотраен наместник на Светия синод.

 Поклонение пред патриарх Неофит Снимка: Ладислав Цветков

Днес е вторият ден на народен печал, в който България се прости и изпраща в последния му път българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във ВМА в София в резултат на многоорганна непълнота. 

Проследете онлайн какво се случва след кончината на главата на БПЦ

В патриаршеската катедрала, към този час, измежду присъстващите са Симеон Сакскобургготски,  представители на разнообразни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от поместните православни църкви и доста вярващи, пристигнали да се сбогуват с българския патриарх.

Снимка: bTV

Сред присъстващите е и митрополит Епифаний от православната черква в Украйна, както и посланикът на Украйна Олеся Илашчук. Присъстват и представители на Московската патриаршия и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. 

Той умря в нощта на 13 март след дълготрайно боледуване

След литургията в 11:30 ч. ще стартира опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква.

След края на опелото ще стартира траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “, което ще премине по ул. „ Оборище “, бул. „ Г. С. Раковски “, бул. „ Цар Освободител “, бул. „ Мария Луиза “ и ще приключи пред митрополитската катедрала „ Св. Неделя “, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР