Вселенският патриарх Вартоломей определи днес руската инвазия в Украйна като

...
Вселенският патриарх Вартоломей определи днес руската инвазия в Украйна като
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей определи руската инвазия в Украйна като „брутална“

Вселенският патриарх Вартоломей дефинира през днешния ден съветската инвазия в Украйна като „ жесток “ акт, който предизвиква голямо страдалчество, съобщи Асошиейтед прес.

Вароломей не загатна Русия по име в коментара , изработен по време на визитата му във Варшава и срещата му с украински бежанци. Полша досега е приела максимален брой хора, бягащи от войната в Украйна.

„ Просто е невероятно да си представим какво опустошаване предизвиква тази брутална инвазия на украинския народ и на целия свят “, съобщи Вартоломей на конференция. Солидарността с украинците е „ единственият метод да се превъзмогне злото и тъмнината в света “, добави Вселенският патриарх.

Вартоломей се срещна с архиепископ Станислав Гадецки , който е ръководител на Полската епископална конференция. Гадецки отиде по-далече в мненията си и сподели, че съветските дейности носят „ белезите на геноцид “. За разлика от Вартоломей Гадецки загатна по име Русия. По думите му съветската инвазияима като резултат загубата на „ хиляди почтени животи “, измежду които „ стотици деца, възрастни хора, дами и мъже, които няма по какъв начин да се оправят с враждебните дейности “.

По-рано този месец полският архиепископ прикани съветския патриарх Кирил да употребява въздействието си върху президента Владимир Путин и да изиска слагане на завършек на войната и евакуиране на съветските бойци.

Вселенският патриарх Вартоломей се счита за „ пръв измежду равни “ измежду православните патриарси. Въпреки купата си на Вселенски патриарх, други водачи на православни църкви, в това число Кирил, могат да имат по-голяма власт в страни с по-големи православни общности, отбелязва АП.

Украинското население се състои най-вече от православни християни, само че разграничени сред самостоятелна черква в Киев и друга, която е лоялна на патриарх Кирил в Москва.       
Кирил и Руската православна черква преустановиха връзките си с Вартоломей, откакто Вселенската патриаршия призна Православната черква на Украйна като самостоятелна от патриарха в Москва през 2019 година

Въпреки че Путин оправдава нашествието в Украйна като част от отбрана на лоялната към Москва православна черква , водачите на двете украински православни църкви гневно осъдиха дейностите на Русия, показва АП. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР