Вселенската партриаршия преговаря за признаването на автокефалността на Македонската православна

...
Вселенската партриаршия преговаря за признаването на автокефалността на Македонската православна
Коментари Харесай

Кодзияс: Македонската църква ще бъде призната от Вселенската патриаршия като Охридска архиепископия

Вселенската партриаршия договаря за признаването на автокефалността на Македонската православна черква /МПЦ/ под името Охридска архиепископия. Това сподели пред държавната телевизия в Атина гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс.

" Преименуването на Македонската православна черква в Охридска архиепископия би трябвало да бъде поздравено. Хората от Скопие би трябвало да бъдат възнаградени за метода на мислене, за куража, че се връщат към тяхното обичайно и непровокативно име ", сподели още Кодзияс.

Дипломат №1 на Атина прикани Гръцката православна черква /ГПЦ/ да не се меси в църковния спор , тъй като " това не е работа на Светия Синод на ГПЦ ", съобщи БГНЕС.
" Това нещо като жители ги визира, само че не и като институция, това не е техен въпрос. Когато при започване на тази година Светият Синод поддържа митингите, доста добре знаеше, че се водят договаряния сред църквата в Скопие и Вселенската партриаршия и трябваше да почете това нещо ", акцентира Кодзияс.
" Дали ще бъде приета автокефалността или нещо друго, това е въпрос на Вселенската патриаршия. Това не е тематика за Светия Синод на ГПЦ. Това не е техен въпрос. След като е стартирано разрешаването на този въпрос, би било добре да не се месят и да остават този въпрос да бъде решен. А, би било още по-добре и да поддържат това решение ", предизвести Никос Кодзияс и добави, че " договарянията сред Вселенската патрирашия и МПЦ-Охридска архиепископия се водят от 1 година насам " .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР