Всекидневникът "Пресе" съобщава, че са открити първите следи за разкриване

...
Всекидневникът "Пресе" съобщава, че са открити първите следи за разкриване
Коментари Харесай

Първи следи, водещи към разплитане на загадката около записа, довел до кризата в Австрия

Всекидневникът "Пресе " оповестява, че са открити първите следи за откриване на хората или индивидът, който стои зад видеото, провокирало държавна рецесия в Австрия. Те водят към детективско бюро в Мюнхен и юрист във Виена, който още през 2015 година е предложил разобличителен материал за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Както написа вестникът, следата води към юристът М., чиято адвокатска фирма е в центъра на Виена. Той е провел първата среща с хората, които са устроили клопката на някогашния към този момент началник на парламентарния клуб на АПС Йохан Гуденус и някогашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе на остров Ибиса и са снимали изобличаващото видео. Но да стартираме изначало историята по този начин, както Йохан Гуденус е удостоверил пред "Пресе ": през септември 2016 година умира Йон Гуденус, крайнодесен народен представител от АПС, татко на някогашния началник на парламентарната група на партията Йохан Гуденус.

След гибелта му семейството желае да продаде част от именията си, състоящи се от земя и гори в област от Долна Австрия. Приятелка на Гуденус, която работи като брокерка на недвижими парцели, го свързала със упоменатия юрист. А той от своя страна споделил, че познава латвийка, която търси такива земи и има желание да се пресели с децата си в Австрия. Според Гуденус, написа "Пресе ", първата намира се състояла в адвокатската фирма на юриста в центъра на града, покрай катедралния храм "Щефансдом ". Името ѝ било Альона Макарова. За доказателство за платежоспособността на мнимата племенница на съветски олигарх юристът показал документ, съгласно който латвийката към този момент е трансферирала сума на сметката на юриста, който ще извършва ролята на доверено лице до завършване на покупко-продажбата.

На срещата участвал и мъж, който се показал под името Юлиан Талер като притежател на детективско бюро в Мюнхен. Истинското име на мъжа е известно на редакцията на "Пресе ", както и компанията за сигурност, която фактически съществува. Фирмата предлага детективвски услуги по разяснение на случаи, преследвани от наказателното право. От края на 2018 година интернет адресът на компанията е офлайн.

Гуденус се срещал с мнимата латвийка още няколко пъти във Виена, по-чести са срещите му с индивида, наричащ се Талер. Бившият политик от АПС споделил на една от срещите, че той и Щрахе желали да карат отпуската си на Ибиса. Латвийката и Талер отвърнали, че и те по същото време ще бъдат на острова. Срещата се състояла във вила покрай столицата, близо седем часа траяли диалозите, съпроводени от алкохол. Няколко камери документирали срещата, останалото е австрийска вътрешнополитичееска история.

На редакцията на "Пресе " е прочут фактът, че изобличителният материал е бил предлаган на няколко лица, година и половина по-късно попада в редакциите на "Зюддойче цайтунг " и "Шпигел ". В даването на материала на редакциите може да е бил забъркан и упоменатият юрист.

Това не е първият път, когато представител на правораздаването се пробва да направи притежание на обществеността фотоси и видеозаписи, изобличаващи управителни политици на АПС. Според информации, с които разполага "Пресе ", сходен случай има и преди провинциалните избори във Виена през 2015 година На свързани с разнообразни партии лица юристът М. тогава предложил фотоси, които документирали по какъв начин Щрахе взе участие в предаване на пари на ръка в един гараж. Хонорарът за фотосите били шестцифрена сума. Освен това М. заречен да показа доказателство и за това, че Щрахе е употребявал опиати. Като източник на тези информации юристът показал отчаян помощник в парламентарния клуб на АПС, който се чувствал изтикан в ъгъла от Щрахе. Тогава М. обяснил, че парите са нужни на партийния функционер да се вдигне финансово на крайници. Акцията пропада. Никой не се съгласява да взе участие - доказателствата са незадоволителни, сумата е висока.

Не е ясно, разяснява вестникът, кой е поръчал видеото от Ибиса. Изглежда, че е било планувано за предизборната битка през 2017 година, само че акцията се провалила. Продуцентите може би са си останали с материала и разноските и са траяли да търсят някого, който да ги финансира. Най-късно в този миг действието се трансферира в Германия. "Зюддойче цайтунг " и "Шпигел " отхвърлят да са платили за видеото, само че може би зад тях стоят вложители.

"Пресе " запита юриста за какво е показал подправен паспорт и повторно се е опитал да популяризира сходен материал. Неговият сбит отговор гласи: "Задължен съм да вардя загадка. " Междувременно юристът си е наел юрист, продължава "Пресе ", който се е обадил в редакцията и е помолил от името на своя клиент за схващане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР