Всеки втори през зимата се оплаква от запушен нос, хрема

...
Всеки втори през зимата се оплаква от запушен нос, хрема
Коментари Харесай

Обикновена хрема, синузит или Омикрон? Какво да правите

Всеки втори през зимата се оплаква от запушен нос, хрема или тежест в региона на челото. За простуда с хрема ли става дума, за синузит или за вилнеещия сега вид на коронавирус - Омикрон?

" Запушеният нос може да бъде от най-баналното инфектиране на носа или ринит, другата опция е риносинузит, защото лигавицата в носа и на синусите е една и съща и възпалението се трансферира ", изясни пред НоваНюз доктор Георги Кукушев, експерт по УНГ във ВМА.

" Обикновено острият ринит и риносинузит минават съвсем като прекосяването на една простуда, лекували са се преди ковид, лекуват се и в този момент по същия метод ", добави той.

" Хроничният синузит се получава, когато признаците прогресират, когато минат повече от няколко месеца, тъй като когато една зараза е отдавна, лигавицата в носа и в синусите задебелява. Когато това стане, се основава причина за задръжка в тези синуси, в един миг процесът е необратим, не могат да се дренират добре синусите и се постанова оперативна интервенция ", осведоми лекарят.

" Много дребен % от случаите с острия синузит могат да стигнат до болница, това става при цялостно задръстване на синусите и няма по какъв начин процесът да се обърне с лекарства. Прави се скенер и при нужда се дренира оперативно ", означи доктор Кукушев.

" Хроничния синузит се дели на два типа - с полипи и без полипи. Лечението е комбинирано - оперативно и медикаментозно ", обясни още експертът.

" Лесно може да се каже, че признаците са близки до тези на ковид, само че в днешно време прекомерно се подчертава върху тестването и фокусирането върху тях, приликите и разликите, е работа на инфекционистите и експертите. Омикрон постоянно си протича като един естествен синузит, който съвсем всеки един човек го е карал ", сподели медикът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР