Всеки творчески сезон на Оркестъра за народна музика на Българското

...
Всеки творчески сезон на Оркестъра за народна музика на Българското
Коментари Харесай

Наш гъдулар с гастроли от САЩ до Русия

Всеки креативен сезон на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио по традиция показва едни от най-големите имена. Под диригентството на маестро Димитър Христов съставът става притежател на „ Златен век “ на Министерство на културата за специфичен принос в региона на българската просвета и на премията „ Кристална лира “ през 2012-а и на огромната премия „ Сирак Скитник “ през 2016-а. Тази година беше публикуван двоен албум с най-новите творби на радиооркестъра, който има съществена задача да попълня фонда на радиото с качествена национална музика.

Откриването на новия сезон се състоя в четвъртък в Първо студио с концерт и посетител реализатори: певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и гъдуларя Борислав Гълъбов. В него прозвучаха присъщи за солистите песни и пиеси в нови аранжименти.

Певицата Русанка Комитова приключва музикалното учебно заведение в Котел с гъдулка и пеене. Има редица записи на авторски и достоверни песни с Оркестъра за национална музика на БНР, а през 2016-а взе участие в плана му „ Класиците на българската сватбарска музика “.

Творческият път на Христина Анастасова от Асеновград също стартира от музикалното учебно заведение в Котел и минава през АМТИИ-Пловдив, отбор „ Тракия “ и световноизвестния „ Българка младши квартет “, с който гастролира в Германия, Англия, Мароко, Израел, Франция, Испания. През 1994 година взаимен диск на квартета с виртуозния баски музикант Кепа Хункера получава Грами. Родена е в Странджа, само че свива фамилно гнездо с гайдаря Георги Анастасов в Асеновград.

Шопската певица Сорина Богомилова е солист на НФА „ Филип Кутев “ от 1985 година Участва в камерните обединения трио „ Вечерница “ и квартет „ Деница “ и в записи на музика за игрални и документални филми.

Младият Борислав Гълъбов е основател на групировката „ Багри “, където с изключение на гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в голям брой звукозаписи както в България, по този начин и в чужбина, гастролира в Съединени американски щати, Коста Рика, Дания, Белгия, Естония, Полша, Турция, Испания, Русия. Носител е на премия от Министерство на културата за принос в културното завещание на страната. Роден е в пазарджишкото село Звъничево. Доскоро беше чест от оркестъра на отбор „ Тракия “, а от новия креативен сезон ще се изявява с националния отбор „ Филип Кутев “.

Следващият концерт от сезона на радиооркестъра ще е на 1 ноември с шведския женски хор „ Перуника “ на Михаил Делчев - основател и диригент на групировката.

В началото на декември Оркестърът за национална музика на БНР ще показа концерт „ Изкуството на кавала “ от поредицата " Тайните на българските принадлежности “. В него ще вземат участие няколко генерации виртуозни кавалджии - Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов и Матьо Добрев, научаваме от музикалния продуцент в радиото Ваня Монева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР