Всеки трябва да намери своя Еверест. Така накратко звучи посланието

...
Всеки трябва да намери своя Еверест. Така накратко звучи посланието
Коментари Харесай

Да откриеш своя Еверест: как баща и син планират да прекосят Атлантика с лодка

Всеки би трябвало да откри своя Еверест. Така в резюме звучи посланието на Стефан Иванов, който няма да изкачва най-високия връх на планетата, а дружно с 16-годишния си наследник Максим ще създадат опит да прекосят Атлантическия океан с лодка.

 В опит за международен връх: Българи ще прекосят Атлантическия океан с гребна лодка (видео)

Предизвикателството с дължина 6000 км е обвързано с идеята " Да! За живот! " и цели да насочи вниманието към значимостта на донорството.

Двамата ще се опитат да преобърнат визиите за невъзможното, като тестват физическите си благоприятни условия и силата на съзнанието в открити води. С образеца си те се надяват да стимулират повече хора да преследват самоуверено задачите си макар компликациите. Защото всяко достижение стартира с раждането на една концепция, какъвто е казусът при Иванови.

" Синът ми един ден сподели: " Тате, за какво не вземеш да прекосиш Атлантика с гребане ". След като се поровихме в интернет, установихме, че е напълно допустимо и не е някаква налудничава концепция. Решихме да го създадем дружно ", сподели пред " Дневник " Стефан Иванов.

Без механически знания и опит в гребането двамата се впускат в един нов свят. Те стартират от нулата и последователно получават познания и умения по въпроси, свързани с метеорология, навигация, съоръжение и за година и половина съумяват да създадат сами лодката, която ще бъде техен дом и средство за напредване в продължение на повече от два месеца.

Подготовката им за предизвикването, която е водена от двукратната международна шампионка в гребането Виктория Димитрова, включва стотици тренировки по корабоплаване в язовир Искър, Панчаревското езеро, Черно и Егейско море. Силови тренировки и занимания на тренажор пък са част от заниманията им на суша, които постоянно са провеждани по три пъти дневно. В допълнението двамата са минали общоприет курс за капитани, който служи за придобиване на право за ръководство на моторна лодка или яхта.

" Колкото и да обсъждаме тематиката за прекосяването на океан с хора, които са го правили, в никакъв случай няма да сме готови, в никакъв случай няма да знаем какво ни чака във всеки един миг и това те държи освен нащрек, само че и държи мозъка в едно положение на бодрост и на интензивност, което е по-интересно, в сравнение с пасивно да гледаш по какъв начин някой спортува пред теб ", съобщи Стефан Иванов.

Голямото предизвикателство
Пандемията води до най-големи компликации по организацията. Първоначално концепцията на Стефан и Максим Иванови е да прекосят Северния ледовит океан от Канада до Европа, само че затварянето на границите осуетява проекта им. Тъй като през лятото е прозорецът с най-благоприятни условия за корабоплаване, двамата търсят различен вид и получават зелена светлина да стартират предизвикването от Португалия, като задачата им е да стигнат крайбрежията на Бразилия.

Изпитанието ще стартира в дните към 8 и 10 юни, като времето за довеждане докрай зависи от изискванията в океана. Стефан Иванов чака то да отнеме от 60 до 90 дни. Идеята е лодката да бъде в непрекъснато придвижване, като двамата ще се редуват в гребането, сменяйки се през два часа.

 Стефан Иванов е притеглен от любовта към природата, като постоянно се впуска в тествания, които тестват тялото и мозъка

© Stefan Ivanov

Стефан Иванов е притеглен от любовта към природата, като постоянно се впуска в тествания, които тестват тялото и мозъка

Те ще имат храна за 70 дни, а за пиянство ще филтрират солена вода от океана благодарение на специфична машина. Към лодката са инсталирани четири слънчеви панела, които зареждат две литиеви акумулатори. От своя страна те зареждат навигационните и информационните уреди и автопилота.

" Повечето храна е лиофилизирана - замразена и изсушена, което я прави доста лека, само че все пак тя резервира всичките си хранителни качества. Тя е добре херметизирана, тъй че в жегите да не се скапва. Тази храна се смества с вода, хидратира се и е годна за консумация. По-малко от половината храна са ядки и сушени плодове, мед, фъстъчено масло, овесени и сурови питейни заведения, които не са цялостни с химикали, а с естествени артикули ", сподели Иванов.

Мястото на риска и свободата на плаваш
Той осъзнава рисковете, които крие плаването в открити води. Сред вероятните сюжети са рухване зад борда, удар при рухване и катурване на лодката. С мисъл за сигурността двамата разполагат със сателитни устройства - три за телефон, смс, имейл, и четири други, които се употребяват за сигнал при злополучие, с цел да бъде проведена избавителна акция от близки кораби.

Стефан Иванов се надява предизвикването да премине без затруднения, като двамата със сина му упражняват душeвността си като поддържат връзка между тях и имат вяра, че даже да ги връхлети стихия, тя няма да продължи постоянно и ще отмине рано или късно. Според Иванов присъединяване му в маратони и преплуването на Ламанша през 2011 година ще послужи като опит.

" От ултрамаратоните почерпих това психическо успокоение, че организмът е цялостен с резервоари на сила. Ако изчерпаш един контейнер, може да имаш няколко сложни моменти и часове, само че самият организъм си намира различен контейнер на сила. Това те кара да продължиш до идващия сложен миг, само че знаеш, че и него ще можеш да прескочиш.

Чувството да си заобиколен от вода е успокояващо. Все едно се телепортираш в друга действителност. Там няма дразнители, няма незабавни неща, за които би трябвало да се отзовеш. Това е същинската природа. Океанът е може би най-чистата природа, защото няма никакво образно замърсяване. Има единствено разнообразни цветове на водата и облаците. Все едно си се потопил в парадайса ", съобщи Стефан Иванов, който е някогашен банкер.

Той посочи, че предизвикването е финансирано с персонални средства и не са търсени спонсори. Според него това начинание не е прекомерно скъпо, тъй като двамата са вложили личен труд. За Стефан Иванов най-голямата премия е прекараното време със сина си, на който желае да съобщи своите уроци.

" Очаквам най-големият урок, който ще извлечем, е особено синът ми Макс да види, че един човек без никакъв опит може да направи нещо, което наподобява невероятно. Ако вложи мозъка си, способността си да комуникира, изследва, намира, тренира, може да реализира това, което в началото наподобява невероятно.

Нека всеки да откри своя Еверест. Името на лодката е Neverest, което за нас значи да не си почиваш, до момента в който не се качиш на своя Еверест и посланието ми е човек да открие нещо ново. Няма потребност да е нещо ужасно или невероятно, просто да е нещо мъчно. Например, да научиш непознат език или да се научиш да свириш на китара. Когато постигнеш нещо мъчно, с него идва удовлетворението ", добави Стефан Иванов.

dnevnik.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР