Всеки трети в търговията на дребно очаква покачване на цените

...
Всеки трети в търговията на дребно очаква покачване на цените
Коментари Харесай

Всеки трети търговец очаква вдигане на цените

Всеки трети в търговията на дребно чака повишаване на цените през идващите три месеца, демонстрира анкета на Националния статистически институт измежду мениджърите на компании. В съпоставяне с предходния месец през януари нараства делът на търговците на дребно, които плануват продажните цени да се покачат. Въпреки това инфлационните упования са доста по-ниски по отношение на средата на предходната година.

Бизнес климатът в търговията на дребно през януари се усъвършенства, демонстрира анкетата на Национален статистически институт. Това се дължи на оптимистичните упования на търговците на дребно за положението на компаниите през идващите шест месеца.

Същевременно прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-неблагоприятни. Това ясно демонстрира, че търговците чакат спад на продажбите, само че поради високите надценки, с които работят, прогнозите им са за положителни облаги.

През януари бизнес климатът като цяло остава на равнището от предходния месец. Условията за бизнес се усъвършенстват в индустрията и търговията на дребно, а в строителството и в бранша на услугите има спад. Най-голямата спънка пред бизнеса от всички браншове на стопанската система е несигурната икономическа среда.

Бизнес климатът в индустрията се усъвършенства вследствие на удобните оценки и упования на бизнесмените за положението на предприятията. Същевременно прогнозите им по отношение на износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са умерени. Относно продажните цени в индустрията 21,8% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.

През януари изискванията за бизнес в строителството се утежняват вследствие на по- резервираните оценки на бизнесмените за актуалното положение на компаниите. Негативни са и мненията на мениджърите по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, само че упованията им за активността през идващите три месеца леко се усъвършенстват. По отношение на продажните цени в строителството през идващите три месеца прогнозите на мениджърите са в посока на нарастване.

В услугите 18,2% от мениджърите чакат продажните цени да се усилят през идващите три месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР