Всеки трети инвеститор, участвал в ново изследване на Colliers International

...
Всеки трети инвеститор, участвал в ново изследване на Colliers International
Коментари Харесай

Инвеститорите в Централна и Източна Европа се насочват към студентските жилища

Всеки трети вложител, взел участие в ново проучване на Colliers International и интернационалната правна адвокатска фирма CMS, към този момент има интензивност или възнамерява да започва такава във връзка с вложения в студентски жилища.

Компаниите са се насочили предпочитано към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). България не е включена в изследването.

Според отчета, към 2028 година в множеството градове в ЦИЕ ще бъде налице забележителен дефицит на студентски жилища. Ако се приложи моделът търсене - предложение и се съпостави броят на интернационалните студенти в съответния град по отношение на легловата база, се вижда, че към 2028 година най-голямо противоречие ще има във Варшава (-8,399 легла), след което са Будапеща (-3,679), Краков (-1,227), Прага (-1,795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с позитивен резултат. В този сюжет, при едно легло на стая, цената на наличностите възлиза на 1.22 милиарда евро.

Развитието на този сегмент в района се подтиква от съществуването на доста евтини, само че по едно и също време с това нискокачествени студентски общежития, вследствие на лимитираните държавни бюджети, показват от Colliers.
 Жилищата в България нарастват с най-бавен ритъм от три години насам
Жилищата в България нарастват с най-бавен ритъм от три години насам

Трето следващо тримесечие на закъснение на растежа

Над 87% от вложителите смятат, че има забележителен дефицит на предложение на частни студентски жилища в ЦИЕ. На въпросът дали избират да придобият подготвен артикул или да построят подобен, 74% от участниците в изследването на Colliers и CMS са избрали второто.

Този тренд към този момент е забележим в района, където осем частни студентски резиденции са в развой на създаване. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse - съвременен план, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков. Griffin Real Estate, притежател на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития за наем в Познан, Лодж, Люблин и Вроцлав, също дава поръчка за желанията си до 2021 година да влага допълнително планове в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата си база до 2,700.

Студенти, взели участие в изследване през 2017 година, са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в района, като Румъния води класацията в този аспект, съответно във връзка с цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се показва приемливо. С повишаването на интернационалните студенти като съразмерност от популацията приблизително с 3,6% на година в района, подновяването въз основата от студентски жилища може даже да се окаже просрочен развой. Според данните от изследването, достъпността на този тип парцели е главният проблем, най-много за локалните студенти.
 Защо германците не купуват парцели макар ниските лихви?
Защо германците не купуват парцели макар ниските лихви?

Повече от половината живеят към момента под наем
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР