Всеки работещ в индустрията е произвел по 6.9 хил. лв.

...
Всеки работещ в индустрията е произвел по 6.9 хил. лв.
Коментари Харесай

Производителността на труда нараства с 4.6%

Всеки работещ в промишлеността е създал по 6.9 хиляди лева брутна добавена стойност през първото тримесечие.

© Цветелина Белутова Растежът на продуктивността на труда се форсира през първото тримесечие на 2019 година до 4.6% на годишна база. За съпоставяне, година по-рано темпът беше двойно по-нисък. Така всеки работещ в стопанската система е създал по 7 160 лева от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, който регистрира общ годишен ритъм на нарастване от 3.5% през първото тримесечие, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт. Икономическият растеж е ревизиран леко нагоре от първичните експресни оценки преди месец, които демонстрираха 3.4%. Промяната идва от по-добро показване на потреблението и износа, до момента в който вложенията леко се забавят.

Производителността се усъвършенства

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първото тримесечие на тази година е петото подред, което регистрира ускоряване на темпа на напредък на продуктивността на труда. Така брутният вътрешен артикул, който всеки работещ в стопанската система основава, се усилва с 4.6% до 7 160 лева сред януари и март.

Подобно на предходните интервали, нарастването на темпа идва главно от намаляващия брой заети в аграрния бранш (30.2 хиляди на годишна база), за сметка на повече работещи в промишлеността (8.1 хиляди души повече) и услугите (26.3 хиляди души). Причината това да се отразява на продуктивността на труда е, че в селското стопанство тя е най-ниска - всеки работещ в бранша е създал едвам 874 лева брутна добавена стойност през първото тримесечие, до момента в който в промишленост и услуги цената е надлежно 6.9 хиляди лева и 6.2 хиляди лева на всеки ангажиран.

По-силно ползване

Икономическият напредък през първото тримесечие доближава 3.5% на годишна база, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт. Това е проверка леко нагоре (с 0.1 прочие п.) по отношение на в началото оповестените експресни оценки преди месец. Разбивката по съставни елементи демонстрира, че нарастването идва от по-добро показване на потерблението. Докато първичната статистика показваше растеж от 3.5%, в този момент той е 4.5% или 20.5 милиарда лева по настоящи цени през интервала януари - март.

От друга страна, аналогична проверка нагоре е забележима и в данните за вноса на артикули и услуги, където растежът доближава 3.9% на годишна база по отношение на 1.7% преди месец. Приносът на външната търговия обаче остава позитивен, защото експортът пораства с по-бърз ритъм - 5.1%. Подобрение в данните за вложенията пък няма и темпът им на напредък остава разочароващ - едвам 2.5% е нарастването през първото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година. Добра вест е, че упованията на множеството анализатори са този индикатор да се усъвършенства поради повече еврофондове и разноски на държавното управление тази година.

Имотите водят добавената стойност

Стойността на брутната добавена стойност в българската стопанска система, което е разликата сред крайната стойност на продукцията и изразходваните за производството й артикули и услуги, доближава 21 милиарда лева към март по настоящи цени. Това е нарастване с 3% над миналогодишната стойност за този интервал от годината.

Основен принос за нарастването още веднъж имат интервенциите с парцели (0.8 прочие п.), които включват покупка, продажба, предоставяне чартърен на жилищни парцели, търговски обекти, складови пространства, както и посредническата действия на организациите. В имотния бранш брутната добавена стойност нараства с 6.5% на годишна база до 2.6 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР