Всеки път, когато подавах жалба ми казваха: Спокойно, моето момиче!,

...
Коментари Харесай

Фондация ДА: Между насилието, жертвите и алената буква |

Всеки път, когато подавах тъжба ми споделяха: " Спокойно, моето момиче! ", до момента в който най-после се случи най-страшното. Няма по-ужасно нещо от болката, която те разяжда целия и от вътрешната страна, и извън, която те унищожава напълно. Когато ме изписаха от болничното заведение, 9-годишната ми дъщеричка не ме позна и избяга от стаята. 

Така стартира разказът на млада жена, залята с киселина от някогашния си сътрудник. Насилникът към този момент е съответно осъден, само че животът на майката и детето се трансформират напълно и те не престават да живеят с ужаса от претърпяното. Това е и една от доста истории, станали причина за основаването на Фондация ДА и за отправения от екипа ѝ зов:

Говорете за насилието, което преживявате. Търсете помощ. Мълчанието не е злато!

Фондация ДА " Джендър други възможности " е записана през 2011 година. 9 адвокати, 3 обществени служащи, 2 психолози и 1 счетоводител работят в организацията. Екипът е особено подготвен да работи с българското и интернационално законодателство по отношение на насилието против дами и дискриминирането, отбраната и реализирането на главните човешки права.

Дълго време екипът беше екип на клон на друга женска организация и след 10 години работа в областта на отбраната на човешките права реши, че му е нужна автономия, която да му дава опция да работи по-активно в областта на отбраната от домашно принуждение. Освен общите ни полезности, свързани със отбраната на най-уязвимите групи от обществото ни, ни сплотява желанието ни да работим, всеки съгласно специалността и опциите си, за смяна на настройките в обществото ни, което от ден на ден освен приема, само че и толерира и популяризира арогантността и експанзията като модел на държание за реализиране на триумф.

Така показва организацията юрист Милена Кадиева. Тя е изпълнителен шеф на Фондация ДА, има над 20 години професионален опит, множеството от които в региона на отбрана на човешките права на дамите. Носител е на премията “Жена на действието на Европа ” за 2019 година.


„ Джендър “ - алената писмен знак на българската народна власт

Терминът " джендър " от Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, наричана още Истанбулска спогодба, предизвика невиждана буря в обществото ни. Страхът от " джендър идеология "  доведе до това, през юли 2018 година Конституционният съд (КС) да разгласи Конвенцията за противоконституционна. Основните аргументи за това разтърсване в българския юридически и обществен мир, съгласно адв. Кадиева са следните:

На първо място цялостно недоумение за това какво съставляват половете съгласно обществената им роля – така наречен " джендър ", следвано от отвращение на законодателите и на ръководещите ни да защитят съответно дамите и девойките от домашно принуждение, защото в над 90% от случаите те са засегнатите лица. Наложената операция от избрани политически партии, по отношение на това какво съставлява конвенцията и какви са основните ѝ цели, а точно да пази дамите и девойките от принуждение, учредено на пола, включително домашно принуждение. Недопустимото политизиране на актовете на Конституционния съд, който въпреки да е предназначен да пази правото в действителност се подчини на ползите на ръководещото болшинство. На последно, само че не по значимост място е неналичието на съответно говорене в обществото против насилието във всичките му форми.

Отказът за ратификация на Истанбулската спогодба обаче има и позитивен резултат. На фона на целия звук към тематиката, доста дами и девойки осъзнават, че има Закон за отбрана от домашно принуждение, който ги пази и организации като фондация ДА, които им оказват помощ да излязат от омагьосания кръг на насилието и да стартират живота си още веднъж. Все повече жертви се обръщат към способените органи и институции и към Неправителствени организации бранша, разкривайки по този метод същинския брой на засегнатите лица. Сред тях не са единствено дами. Има и наранени мъже, изключително възрастни хора. Статистиката обаче сочи, че към 95% от засегнатите са жени и за жалост деца.

Вместо да смени името си, Фондация  ДА " Джендър други възможности " стартира да има работи още по-усърдно точно поради него.

Отказът на държавното управление да ратифицира конвенцията и последвалата го нервност, която поляризира обществото ни, докара до това, че по тематиките за насилието и изключително това във връзка с дами и девойки, стартира да се приказва доста повече, започнаха да се чуват доста и разнообразни отзиви и това докара до следния резултат: в консултативния център на фондация ДА се усилиха случаите, с които работим като предоставяме юридически, психически и обществени съвещания на потърпевши от домашно принуждение, споделя адв. Кадиева.

Чувствителни към думите, равнодушие към насилието

По време на изолацията, която преживяхме напролет, екипът на фондация ДА продължи да работи като предоставяше съвещания по телефона и онлайн. В месеците след отварянето на страната броят на потърпевшите от домашно принуждение, които ни посещаваха за съвещания и помощ се усили съвсем 4 пъти. 
Опасявам се, че живеем в доста нетолерантно и незагрижено за другия общество. Повсеместно е разбирането, че фамилните работи би трябвало да си останат зад заключените порти на засегнатите. Ориенталските остатъци от образование постановат на болшинството да приема, че домашното принуждение е персонален проблем и никой не би трябвало да се бърка на двойката – фамилна или живееща взаимно. Повечето хора са егоисти, които се интересуват единствено от себе си. Така че, не, хората не са чувствителни по повод страданието на другите, споделя огорчението си адв. Кадиева и добавя:

Това, което е нужно в такива рискови обстановки е да се търси помощ, преди всичко, позвъняване до незабавния телефон 112, на второ място, консултация с юрист и психолог от екипа ни, на трето място, иницииране на произвеждане за отбрана от домашно принуждение в съда.

Докато задавам въпросите си, Окръжна прокуратура Пловдив оповестява за 39-годишна жена, умряла след побой вкъщи си

От практиката си си вършим извода, че множеството дами и девойки прекомерно дълго търпят насилието вкъщи и постоянно то продължава с години. Прави ни усещане обаче, че по-младите дами реагират търсейки отбрана и поддръжка за себе си и за децата си доста по-рано в сравнение с това са правили и вършат техните майки и баби, т.е. вярата ни е, че по-младото потомство не следва напълно патриархалния модел на послушание на дамата в фамилията и ще търпи насилието вкъщи доста по-малко време, разяснява адв. Кадиева.

Най-важното е да се приказва и да се споделя, безапелационни са от фондацията. Всяка жена или момиче има предел на самообладание и когато той бъде кръстосан от насилника й тя стартира да споделя с родственици, близки, другари и сътрудници, стартира да осъзнава, че това, което претърпява не е обикновено, стартира да приема, че има проблем, който би трябвало да реши, стартира да търси помощ, стартира да взема решения да излезе от кръга на домашно принуждение, стартира да отстоява решенията си и търси правосъдна отбрана. 

Доверие от някой, който не има вяра на никого

Как се печели доверие от хора, които не имат вяра на никого и живеят в непрекъснат боязън?

Не е елементарно да се помогне на потърпевшите от домашно принуждение, тъй като те постоянно са се сблъскали със системата, преди да стигнат до нас. Например, станали са жертви на несъответстващото отношение на полицията или на обществените служби. Когато хората са узрели за това най-малко да бъдат съветвани те стигат до нашите юристи, психолози и обществени служащи. Получават безвъзмездни съвещания, работят по едно и също време с нашите експерти. Така те последователно построяват доверителна връзка и въпреки че постоянно не са подготвени да подхващат съответни стъпки за отбраната си незабавно, то най-малко към този момент са осведомени за правата и за опциите си от юристите ни и им е обяснено, че виновността за това, което им се случва не е тяхна, от страна на психолозите ни. Тоест, когато се случи тяхното самостоятелно време, в което ще са подготвени да потърсят правосъдна отбрана, те знаят, че нас ни има и че ще им помогнем, безапелационни са от Фондация ДА.

Експертите още веднъж приканват да се приказва за преживяваното домашно принуждение, с цел да могат околните на потърпевшите хора да им дадат убеденост, помощ и поддръжка да стигне до предприемането на съответни стъпки, с цел да се излезе от обстановката на принуждение.

12 мита за гражданския бранш

Освен множеството инициативи против насилието, Фондация ДА инициира акцията „ 12 мита за гражданския бранш “. Сред факторите, предизвикали акцията са недоумение в обществото за това какво прави неправителствения бранш, съществуването на организации, които не работят съответно, както и не всеки път вярната връзка на гражданските организации с обществото и неналичието на разбираемо пояснение каква е работата им.

Кампанията ни цели да промени това. Вследствие на нейното осъществяване – тя се наричаше „ От нас зависи “ – младежите, с които работихме по основаването на митовете, опровергани с обстоятелства, и снимането на видео, и тези, до които доближиха продуктите ни, са доста по-добре осведомени за това какво съставлява третият бранш, този на неправителствените организации и че главната му цел е да бъде коректив на властта, актовете и дейностите й във всички сфери на живота ни, споделя адв. Кадиева и незабавно минава към новия план на организацията:

Проект „ HIT “ е отдаден на работата с младежи против езика на омразата, който има за цел да ги направи по-сензитивни по този проблем, по-толерантни към другите, към другите. Това, което вършим дружно с тях сега е една акция против езика на омразата, който е толкоз трансфорат в наше всекидневие, че от време на време даже не го разпознаваме даже и не реагираме против него.

Действието като верую и път за смяна

Адвокат Милена Кадиева е отличена с премията „ Жена на действието на Европа ” за 2019-а година. 

Действието е мое верую, само че в комбиниране с изискването, че то следва да води до резултат, който да трансформира мисленето на хората към мен по отношение на това по какъв начин би трябвало да се отнасят към казуса с домашното принуждение, а точно – с схващане, сензитивно и като го жигосват всекидневно. За да се случи такава дълбока смяна в обществото ни обаче е нужно да се поставят доста старания и то непрекъснато. Затова, моята водеща житейска поговорка е, че капката дълбае камъка не със мощ, а с неизменност.

Така юрист Милена Кадиева дефинира своя светоглед и към този момент гледа към поредната самодейност. 

Този материал е част от план „ Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската сила в поддръжка на гражданските организации “ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ ОФФ Медия “ и финансиран от Фонд Активни жители България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР