Всеки, който употребява алкохол от време на време знае, че

...
Всеки, който употребява алкохол от време на време знае, че
Коментари Харесай

Как алкохолът влияе на съня

Всеки, който използва алкохол понякога знае, че бирата, виното или спиртните питиета от време на време ни накарат да се усещаме сънливи.

Всъщност към 20% от хората употребяват алкохол, с цел да им помогне да заспят, разкрива National Sleep Foundation. Но до момента в който " пиячката " ни кара да се отправим в страната на сънищата по-бързо, тя също способства за по-нискокачествен сън на по-късен стадий. Ето какво се случва зад затворените ни очи, до момента в който спим, откакто сме обърнали няколко чашки.

Прекъсване на циркадния темп

Както е всекидневно да заспим по-бързо след приложимост на алкохол, също не е изненадващо да се събудим в средата на нощта. Едно от обясненията е, че алкохолът въздейства на естественото произвеждане на химикали в тялото, които провокират унесеност.

След пиянство се усилва производството на аденозин (химикал, пораждащ сън в мозъка), което разрешава бързо настъпване на сън. Но равнището на аденозина също се и намалява толкоз бързо, че е доста евентуално да се събудим, преди в действителност да сме си отпочинали.

Блокира БДО съня

Друга причина хората да получават по-нискокачествен сън след пиянска вечер е, че акохолът блокира БДО съня (фаза на спане, която се характеризира с бързи придвижвания на очите), считан за най-възстановителния вид сън. При по-малко подобен сън, евентуално ще се събудим, чувствайки се недоспали и изморени.

 Снимка 369464

Влошава проблемите с дишането

Алкохолът кара цялото ни тяло да се отпусне, в това число мускулите на гърлото. И това ни прави по-склонни към хъркаме и по-податливи на сънна апнея (нарушение на съня, при което дишането неведнъж стопира и започва). Затова, в случай че гаджето ни каже, че хъркаме повече, откакто сме изкъркали няколко бири, доверете му се, че в действителност е допустимо.

Допълнителни екскурзии до банята

Обикновено организмът ни знае, че нощта е време за сън, а не за разходки до банята. Това значи, че тялото ни се е научило да слага пикочния мехур в хибернация за нощта. Но алкохолът, който е мощен диуретик, от време на време ни кара да вървим по-честичко, прекъсвайки естествения ни сън.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР