Всеки има мнение. В един толерантен, съпричастен и интелигентен свят,

...
Всеки има мнение. В един толерантен, съпричастен и интелигентен свят,
Коментари Харесай

Как да отговаряме на негативни коментари, без да губим спокойствие

Всеки има мнение. В един търпелив, съпричастен и образован свят, другите отзиви не би трябвало да са проблем. Напротив, те би трябвало да ни обогатяват. Въпреки това, в свят, в който хората постоянно са прекомерно заети, ядосани и разочаровани, другите отзиви се трансформират в източник на спор, а отрицателните мнения заемат мястото на градивната рецензия и постоянно одобряват формата на неуместни и/или обидни забележки.

Свръхчувствителните хора – тези, които одобряват нещата прекомерно съществено, или тези, които мъчно овладяват първичните си импулси, могат да се окажат мощно повлияни от прочувственото влияние, което генерират отрицателните мнения.
свързани новини4881на 21.08.201812579на 04.04.2019
Ето за какво умеенето да отговорим на негативен коментар, без да губим спокойствието си, се трансформира във значим инструмент за оцеляване. Надяваме се идващите препоръки да ви бъдат потребни в усвояването на това умеене.

Не забравяйте – страстите са заразни

Всички знаем, че страстите са заразни, само че това, което е изключително значимо да си припомняме в конфликтни обстановки, е, че по-заразните от тях са отрицателните, като яд или горест. Заразни са също грубостта и арогантността в връзките. Проучване, извършено в Университета на Флорида, разкрива, че когато сме обект или очевидци на неучтивост, рискът да се държим неуважително към другите се усилва.

От друга страна, отрицателните мнения или сериозните забележки могат съществено да повлияят на продуктивността и творчеството ни, демонстрира проучване на университета в Джорджтаун. Обяснението е просто: когато с нас се отнасят неприятно или незаслужено, страстите ни превземат и ни пречат да мислим ясно. Дори е допустимо да ни обсебят дотам, че да не сме в положение дълго време да насочим вниманието си към по-удовлетворяващи действия или към ежедневните си задания.

Златното предписание за отговор на отрицателен коментар: Избягвайте прочувственото заразяване

Ако позволите събеседника ви да ви болести с гнева или неудовлетвореността си, на процедура вие приемате предизвикването му да участвате във война с неразбираем смисъл. Един от методите да избегнете заразяване е да извършите пауза и да дишате, преди да отговорите. Отделете няколко секунди, с цел да овладеете спонтанното си предпочитание да отвърнете. Накратко, действайте премислено, а не реактивно.

Когато реагираме, ние се оставяме да бъдем манипулирани от мненията и страстите на събеседника си. Когато решим по какъв начин да действаме, ние поемаме контрола над обстановката. Една лесна техника за обезпечаване на психическа отдалеченост от протичащото се е да се опитаме да разпознаем страстите, които нашият събеседник показва. Това психическо упражнение ще ни трансформира във външен наблюдаващ и ще ни помогне да останем спокойни.

Да отговаряш или да не отговаряш? Това е въпросът

Въпросът не всеки път е " Как да отговоря на отрицателен коментар? ", постоянно в действителност е " Необходимо ли е да давам отговор на всички негативни мнения? ".

Краткият отговор е " Не ".

Има мнения, които не си костват прочувствените старания, когнитивната работа или времето, належащо за отговор. Когато другият не желае да води разговор, а просто да подлага на критика или постанова мнението си, не си коства да отговаряте на мненията му. Не си заслужава да отговаряме на негативни мнения и в случай че не желаеме да влагаме във връзката си със събеседника си.

В конфликтна обстановка постоянно си задавайте въпроса в действителност ли си коства да пожертваме малко от вътрешния си мир, с цел да участваме в борбата, в която ни “канят”. Ще има моменти, когато си заслужава, и такива, в които би било загуба на време и успокоение.

Понякога най-хубавият метод да отговорим на негативни мнения е като посочим границите си, ясно казвайки, че няма да позволим на никой да ги пресече. Пример за отговор на отрицателен коментар е: " Вие повишавате звук, обиждате и критикувате, а аз не искам да бъда третиран по този метод. ".

Можем да отговорим и по по-фин метод – с въпрос, който трансформира динамичността и принуждава другия човек да премисли казаното и следствията от него. Можем да отговорим с въпрос, който акцентира глупостта, злонамереността или нетактичността на думите му. Например отговор на негативен коментар под формата на въпрос може да бъде: “Забелязал ли си, че думите ти ме нараняват?”.

Но най-важното, което постоянно би трябвало да помним, е, че ние сами избираме борбите, в които да участваме. И би трябвало единствено да се научим да ги избираме умно.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР