Всеки е изпускал храна на пода, но въпреки това я

...
Всеки е изпускал храна на пода, но въпреки това я
Коментари Харесай

Доказаха правилото за изпуснатата храна и петте секунди

Всеки е изпускал храна на пода, само че все пак я е изяждал поради " правилото на петте секунди ", написа БГНЕС.

Екип от микробиолози подложи тази доктрина на тест, с цел да потвърди дали е вярна и дали другите типове храна и подови настилки имат значение. Учените разкрили бактерия, която е минимум склонна да се предава на храната от килима. Мокрите храни, като паста и сладкиши, влизат в правилото за петте секунди.

Учените от Университета Астън във Англия са следили предаването на постоянно срещаната бактерия Escherichia coli (E. coli), както и Starhylococcus aureus (S.aureus) по вътрешни подове, като килими, ламинат и плочки. Изследваната храна е препечени филийки, паста, бисквити и лепкави сладкиши, останали на пода от 3 до 30 секунди.

Резултатите удостоверяват, че времето е от голяма важност за преместването на бактерии от подовата настилка към храната, типът на настилката е решителен фактор.

От килимите е минимум евентуално да се предадат бактерии без значение от дължината на интервала. Това се отнася за всички типове храни. Препеченият самун най-трудно " приема " бактерии от всички типове подови настилки, при изискване, че подът е изсъхнал. В композиция с масло или конфитюр има по-голяма възможност от преместването на бактерии.

Влажните и мокри храни като паста и сладкиши могат да бъдат вдигнати от земята в границите на петте секунди, без да имат бактерии от пода. След приключването на 5-секундния безвреден интервал рискът от инфекции се покачва.

Ламинатните настилки са най-лоши за бактериите и за предаването им на храната.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР