Всеки е чувал как се засаждат и отглеждат краставици. Винаги

...
Всеки е чувал как се засаждат и отглеждат краставици. Винаги
Коментари Харесай

Нов метод – краставици в бутилки, удобно и целесъобразно

Всеки е чувал по какъв начин се засаждат и отглеждат краставици. Винаги обаче има хора, които подхождат към процеса изобретателно. Причините са разнообразни: предпочитание за пресни зеленчуци, само че нямат градина или климатът не е прекомерно удобен за развъждане и така нататък

Така се появил нов способ – засаждане на краставици в пластмасови бутилки, който се оказа комфортен и ефикасен за доста производители на зеленчуци.

Пластмасовите бутилки към този момент са приспособени за разнообразни потребности. Методът за развъждане на разсад в тях е необятно публикуван. Този съд е комфортен, лек и на практика безвъзмезден.

Засаждането на краставици в пластмасови бутилки ви разрешава да отглеждате зеленчуци на балкона в жилището. Успешните опити за развъждането на зеленчуци на балкона са към този момент известни, само че по-рано за тази цел са били употребявани кофи и кутии. Този съд не заема доста място. През него съвършено минават слънчевите лъчи, растенията в него се усещат по-комфортно.

Предимства на пластмасовата бутилка:
– пази растението от мравките, в битката, против които градинарите постоянно губят;
– спестявате вода, когато поливате. В този случай водата тече непосредствено към корените, без да се популяризира по повърхността;
– защищава разсада от бурени, те няма да пречат на естествения напредък на краставиците и развиването на кореновата система, нито пък ще “отнемат ” минералите, потребни за развиването на зеленчуците.

Ако сте новак градинар, можете да употребявате подготвена почва, която се продава в магазините и е предопределена за развъждане на разсад или зеленчуци.

Ако я подготвяте сами, ще са ви нужни 4 неща:

– елементарна почва, която може да бъде взета от градината;
– изгнили листа от всякакво дърво, с изключение на дъб и върба;
– торф;
– дренажна примес. Под нея можете да сложите обвивките от слънчоглед, люспи от яйца или торфен мъх.

Ако имате опция, сложете пепел от бреза, тогава богатата годишна продукция е обезпечена за вас.

Винаги се старайте да подготвите високо качество на почвата, а по-късно развъждането на краставици ще се организира без затруднения.

Варианти на приложимост на бутилки:
Следващата стъпка би трябвало да бъде подготовка на пластмасовите бутилки. Подходящи за тази цел са бутилки с потенциал от 5 или 2 литра. В петлитрови растенията ще се усещат по-комфортно. В такава бутилка можете да засадите няколко семена или разсад, до момента в който в двулитрова бутилка не повече от един.

Достатъчно е да отрежете горната част (1/3). Ще имате пластмасова саксия и похлупак. Трябва да извършите дупки, с цел да се подсигурява приключване на непотребната вода, в случай че инцидентно прекалявате с поливането.

Получените контейнери се пълнят с готова почва, като се разклащат малко. Уверете се, че границата на почвата е под орязания край с няколко сантиметра. Сега можете да насадите покълнали семена или авансово подготвен разсад по няколко във всяка бутилка. При засаждане в петлитрови контейнери оптималният брой растения е 5 броя.

Получените саксии с краставици могат да се слагат на балкона или да се реалокират в градината. Заровете съда в земята към 2/3, от горната страна покрийте с капака, с цел да създадете оранжерийни условия за напредък и да ги предпазите от ниските температури през нощта. Когато краставиците станат по-силни, капакът се отстранява.

За пресаждане в земята се предлага да се създадат повече дупки в бутилката или даже да се отстрани дъното, като се остави единствено страничната част.

Пластмасовите бутилки са подобаващи за произвеждане на разсад. За тази цел бутилките не се отрязват хоризонтално, а отвесно. Напълнете съда с почва и поставете покълналите семена. Между другото, този способ за размножаване на семена е ефикасен за всички култури. В такива пластмасови съдове е комфортно да се отглеждат подправки и салати на балкона – те постоянно ще бъдат на една ръка разстояние и свежи.

Можете да употребявате бутилка, като я срежете на половина. За да извършите това, е по-добре да вземете бутилка от 2 литра. В “гърлото ” – частта на бутилката с похлупак – сложете почвата и поставете семената в нея и излейте вода в “буркана ” – другата част от бутилката и поставете “гърлото ” там. Нивото на водата би трябвало да доближава гърлото; Капачката, несъмнено, би трябвало да бъде отстранена. Получавате система за самостоятелно поливане за всеки независимо изработен съд. Тя е комфортна, красива и компактна.

Грижа за краставиците
Краставици – растенията са нежни, обичат топлината, само че не толерират директните слънчеви лъчи, тъй че в случай че отглеждате зеленчуци на балкона, то би трябвало да осигурите уместно място за напредък.

Грижата за краставиците, засадени в бутилка, е съвсем същата, като за тези, засадени в градината.

Поливате единствено с вода, загрята до стайна температура. Две седмици след появяването на леторастите растенията стартират да се хранят, използвайте слаб разтвор на тор.

Препоръчва се да започнете с 15 гр. калий и 5 гр. амониева селитра, 30 гр. суперфосфат, 5 гр. магнезиев сулфат, разводнен в кофа с вода. Внимателно поливайте, пробвайки се да не докосвате листата. След 10 дни можете да захраните с тор, който се разрежда с вода в съответствие 1:20.

Kогато се появи 3-ти лист, деликатно се отрязва, пробвайки се да не повредите стъблото. От пъпката на втория лист след 5 дни се развива странична издънка. Второто подкастряне се прави по-късно на 5-ти или 6-ти лист, третото – след още 2 нови листа.

Следете за цвета на листата. Ако върху тях стартират да се появяват жълти петна – това може да бъде знак за заболяване.

Незабавно третирайте растението, в противоположен случай листата ще изсъхнат. За тази цел може да се употребява настойка от чесън (5 счукани скилидки заливате с вряща вода и престояват към 6 часа) или люспи от лук половин литров буркан с люспи се залива с гореща вода, престоява и се разрежда 1: 2).

Инфузиите се прецеждат и се пръска долната страна на листа, където се намира вредителят.

Навременните дейности и грижата за зеленчуците ви подсигуряват отлична годишна продукция.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР