Всеки ден в САЩ умират по около 200 души и

...
Всеки ден в САЩ умират по около 200 души и
Коментари Харесай

Когато смъртта идва по лекарско предписание

Всеки ден в Съединени американски щати умират по към 200 души и наклонността е възходяща. Не се вижда и краят на тази рецесия. През 2017 година в Щатите са умряли над 72 000 души вследствие на наркозависимост. 32 000 от тях са били пристрастени към опиоиди - болкоуспокояващи, които човек може да си закупи легално. През октомври 2017 година президентът Тръмп разгласи национална рецесия в опазването на здравето, само че оповестените финансови средства, които би трябвало да облекчат обстановката, се отпускат прекомерно постепенно. Предвидено е този развой да бъде интензивен. Американското държавно управление счита да влага милиарди: в разнообразни лечения, разяснителни акции, научни проучвания и битка против свободната продажба на опиоиди. Защото пристрастеността към тях от дълго време е прераснала в зараза.

Агресивен маркетинг на фармацевтичните компании

Никъде другаде по света хората не са толкоз мощно подвластни от опиоидите и сходните им вещества, както в Съединени американски щати. Пристрастяването на доста хора стартира откакто доктор им е предписал някой обезболяващ медикамент. Изследвания от 1980-те години демонстрираха, че пациентите, нуждаещи се от болкоуспокояващи, прекомерно рядко получават съответните предписания. В резултат на този извод наклонността през последните десетилетия се обърна, а рецептите за болкоуспокояващи започнаха да се издават доста по-често. В хода на това развиване фармацевтичната компания Purdue Pharma стартира да създава генеричния препарат оксиконтин. През 1996 година той се появи на пазара. Само пет години по-късно оксиконтинът стана най-често продаваният опиоид.

Силни обезболяващи нормално се ползват единствено при тежки и нелечими форми на рак или след комплицирани интервенции. Purdue Pharma обаче популяризира медикамента като обезболяващо средство със необятен набор на деяние. В известие на компанията при представянето на препарата се споделяше, че " страхът от пристрастяване е пресилен ".

Експертът по психиатрия, неврология и психотерапия Оливер Погарел твърди, че компанията е провеждала " нападателен маркетинг " и е раздавала финансови бонуси на тези лекари, които постоянно предписват медикамента. Някои медици са го предписвали " с доста необятна ръка - напряко безгрижно ". Експертът счита, че освен фармацевтичната промишленост, само че и лекарите са имали " подозрително държание ". Медикаментите от рода на оксиконтин са значими и нужни за актуалната болкотерапия. Ако обаче се предписват на пациентите безрезервно и за прекомерно нескончаем интервал от време, или на хора с леки недоволства, може да се стигне до развиване, като това в Съединени американски щати.

Лекарите стават по-внимателни

Проблемът с наркозависимостите в Съединени американски щати е многопластов, акцентира Погарел. Фармацевтичната промишленост не е единственият провинен за това развиване. Вина има и системата на американското опазване на здравето, твърди специалистът. Предписването на мощни болкоуспокояващи средства, да вземем за пример, не е строго регламентирано. Съществуват и други проблеми: в структурно слабите райони, където доста хора са без работа и не съзират никаква вероятност, броят на пристрастените е доста по-голям. Междувременно лекарите в Съединени американски щати предписват към този момент по-внимателно оксиконтин, само че това не взема решение съществуващия към този момент проблем, тъй като доста от наркозависимите минават към незаконни дроги като хероин или синтетичен фентанил, който е прочут като сурогат на хероина. И двете наркотични субстанции могат да бъдат елементарно закупени в Съединени американски щати, а и са доста евтини.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР