Всеки ден в България умира една жена с рак на

...
Всеки ден в България умира една жена с рак на
Коментари Харесай

Ракът на маточната шийка убива една жена всеки ден. Вижте как можем да се предпазим от този страшен вирус

Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на болестта.

Заради тези ужасяващи данни novini.bg потърси доцент доктор Стефан Ковачев, шеф на Клиника по обща и онкологична гинекология към ВМА, който описа какво в действителност съставлява най-разпространената полово трансмисивна зараза – човешкият папилома вирус и по какъв начин може да се предпазят девойките и дамите.

Този вирус има над 190 генотипа и непрестанно се изолират нови. Вирусът няма никакви външни признаци и признаци. Той заразява връхните епителни кафези на кожата на вулвата при дамата, на влагалището, на маточната шийка, а при мъжа визира пениса, изясни гинекологът. Ако има външни белези вероятно, това са по този начин нар. кондиломи – брадавици, които бързо се популяризират. Тогава нормално човек търси здравна помощ и схваща за съществуването на вируса. При 80% от случаите обаче няма никакви признаци, посочи доцент доктор Ковачев.

Той изясни по какъв начин се открива съществуването на вируса и какви са методите за предотвратяване: Болестта се открива доста мъчно и посредством едно доста скъпо проучване. Това е ДНК проучване, което може да се вземе от всеки епител от кожата на вулвата, от влагалището, от маточната шийка. След това самото проучването се прави в профилирани лаборатории. Ако се откри съществуване на вирус, се открива и от кой тъкмо генотип е болестта. 33 - 34 генотипа са с онкогенен капацитет, т.е. те могат да доведат до смяна на клетките, които са инфектирани и до развиването на разнообразни преканцерози (предракови изменения).
Една жена, която е инфектирана с някой от генотипите със висок онкогенен капацитет е съществено застрашена от развиването на недоброкачествен развой.
Затова настрана от цитологичното проучване, което се прави за профилактика на рака на маточната шийка, се вкарва и като профилактично проучване и проучването за хюмън папилома вирус.
Наистина значимо е една жена да върви постоянно на гинекологични прегледи.
Предпазване от възможнотт за заразяване става посредством потреблението на презервативи, спермецидни гелове, диафрагми също.

Другият метод е имунизацията,Ваксините против човешкият папилома вирус са два типа - Церварикс, която е против 16 и 18 генотип и Силгард, названието й в Западна Европа и в Съединени американски щати е Гардасил, която е против 4 генотипа - 6, 11, 16, 18. Очаква се имунизацията Силгард до една година да бъде въведена в България.

От 2012 година имунизациите против папилома вирус са безвъзмездни за девойки от 11 години до края на 13 -тата година. В някои страни се имунизират и момчетата. Ако инцидентно такава имунизация не бъде направена в тази възраст, тя може да бъде направена във всяка една възраст, до момента в който не е стартирал половият живот. Странични резултати от имунизацията няма.

Каква значима информация и какви препоръки даде още доцент доктор Стефан Ковачев по отношение на човешкият папилома вирус, може да видите по-късно във видеото.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР