Всеки човек има дни, в които трябва да свърши толкова

...
Всеки човек има дни, в които трябва да свърши толкова
Коментари Харесай

Защо сред природата времето минава по-бавно, отколкото в града

Всеки човек има дни, в които би трябвало да свърши толкоз доста неща, че 24 часа в денонощието просто не са задоволителни.

Обикновено с този проблем се сблъскват жителите на градовете, само че в селските региони времето като че ли е повече. Ако един градски чочвек се окаже в провинцията, той евентуално ще извърши впечатляващо количество задания за по-кратко време от елементарното. В същото време ще разполага с няколко часа за умерено удивление от природата. Неотдавна учени организираха изследване и потвърдиха, че пълнолетните хора усещат продължителността на времето по друг метод, според от средата. В природата денят в действителност наподобява по-дълъг, в сравнение с в градовете. Това извънредно събитие най-сетне беше научно обяснено.

Защо на хората постоянно не им доближава времето

Сред природата и в града времето се усеща по друг метод и това има научно пояснение

Според научното издание Science Alert градските поданици непрекъснато усещат неналичието на време заради изобилието на разнообразни събития. Ако обърнете внимание на всекидневието си, незабавно ще осъзнаете, че във всеки един миг ни се случва по нещо. На работното място непрекъснато се разсейваме с второстепенни задания, имейли и известия в месинджърите. Вкъщи доста хора би трябвало да вземат решение битовите проблеми, да поддържат връзка със фамилията и така нататък

Много хора не съумяват да се оправят с нищо заради изобилието от разсейващи фактори.
Когато са отвън града, хората се усещат по-свободни. Разбира се, даже отвън града хората могат да имат какво да вършат. В непосредственост до природата обаче има доста по-малко разсейващи фактори. Хората могат по-добре да концентрират вниманието си върху нещата, тъй че има задоволително време за всичко. Нещо повече, от време на време количеството време даже наподобява прекалено.

Защо би трябвало да сме по-често измежду природата

Наскоро финландският психолог Ричардо Кореа прегледа изследванията, в които хората съпоставят продължителността на престоя си в градовете и отвън тях. В едно от тях доброволците означават, че когато се разхождат измежду природата, разходката им се коства по-дълга, в сравнение с в града. И това се получава макар обстоятелството, че в реалност те са вървели еднообразно дълго време.

Научно е потвърдено, че разходките измежду природата наподобяват по-дълги, в сравнение с в града

В друго изследване доброволци се пробват да работят измежду природата и в градска среда. Както можеше да се чака, те се оправиха с идентичен размер задания за друго време – в градовете работата ни се коства по-тежка и като че ли няма време за нищо. В селските региони наподобява, че природата вълшебен забавя времето и го прави някак по-разтегливо.

Изследване от 2013 година дава още по-интересен резултат. Изследователите открили, че когато са измежду природата, хората стопират да се надяват на моментните удоволствия. Вместо това те гледат на живота си в по-широк мащаб и се пробват да се уверят, че и в бъдеще ги чакат удоволствия, освен това в по-голям мащаб.

Как да свършим повече работа

Природата трансформира усещането ни за време, това е потвърдено в доста проучвания. Но за какво се случва това? Учените имат пояснение.
Отдавна е известно, че престоят измежду природата има добър резултат върху човешкото здраве. Ако наоколо до дома на индивида има парк или плаж, той има опция да ги посещава и да понижава равнищата на тревога и стрес. Както и по натурален метод да усъвършенства качеството на съня си. Изследователите също по този начин считат, че постоянните разходки усъвършенстват сърдечносъдовото здраве и понижават вероятността от затлъстяване.

Резултатите от тези проучвания демонстрират, че стресът и тревогата изкривяват чувството ни за време. Намирайки се в положение на стрес, човек като че ли не вижда по какъв начин след утринното пробуждане идва дълбоката нощ. В природата обаче прочувственото положение се усъвършенства, тревожните мисли се отдръпват и човек може да свърши цялата си работа по-бързо. И по този начин се оказва, че измежду природата има задоволително време за всичко.

В последна сметка можем да стигнем до извода, че времето тече по-бързо в градовете заради многото разсейващи фактори и прочувствения стрес. За да разполагаме с повече време, психолозите поучават да сме по-често навън. Банална рекомендация, само че съдейки по резултатите от проучванията, извънредно ефикасна. Ако нямате такава опция, можете да сведете до най-малко броя на разсейващите фактори. Например цялостният отвод от потребление на смарт телефон в работно време може да бъде от огромна изгода.

По принцип обществените медии и другите „ богатства на цивилизацията “ ни трансформират прекалено много.

От технологиите се чака да създадат живота ни по-добър. Съвременните домашен уреди вършат чудеса – съдомиялните и пералните машини да вземем за пример ни икономисват доста време. Гласовите асистенти (вградени в смарт телефона или друго устройство) заместват будилниците и извършват ролята на персонални секретари, а смарт телефоните ни разрешават да поддържаме непрекъсната връзка. Но за какво тогава от ден на ден хора се оплакват от неналичието на свободно време? Уви, за това са отговорни дребните по този начин наречени „ черни огледала “: в случай че се вгледате деликатно в хората в кафетата, в публичния превоз или на работата, можете да видите телефони в ръцете им и да чуете много гръмка… тишина. И въпреки да има от ден на ден доказателства, че цифровите технологии могат да ни оказват помощ да спестим време, в последна сметка използваме изминаващите часове, с цел да вършим от ден на ден и повече неща. Често пъти безсмислени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР