Всеки четвърти електромобил, доставен в Европа през 2024 година, ще

...
Всеки четвърти електромобил, доставен в Европа през 2024 година, ще
Коментари Харесай

Електромобили с произход от Китай превземат 25% от пазара на Европа


Всеки четвърти електрически автомобил, доставен в Европа през 2024 година, ще бъде създаден в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Произведените в Китай електрически транспортни средства ще заемат повече от една четвърт от продажбите на EV в Европа тази година, като делът им ще се усили с над 5% по отношение на предходната година, сочи нов разбор, оповестен от CNBC.

Около 19,5% от електрическите автомобили, захранвани с акумулатори, продадени в Европейски Съюз предходната година, са създадени от Китай, като близо една трета от продажбите във Франция и Испания са е-коли, доставени от азиатската страна, по данни на Европейската федерация за превоз и околна среда (T&E).

Делът на създадените в Китай електрически транспортни средства в района се чака да нарасне до малко над 25% през 2024 година, съгласно изследването на T&E, защото китайски марки като BYD усилват своята световна агресия.

Докато множеството електрически автомобили, продавани в Европейски Съюз, са от западни марки като Tesla, която създава и доставя електрически автомобили от Китай, единствено китайските марки се чака да заемат 11% от пазара в района през 2024 година Този дял може да доближи 20% до 2027 година, предвижда T&E.

Констатациите идват, до момента в който Европейската комисия изследва дотациите, давани на производителите на електрически транспортни средства в Китай, с цел да дефинира дали те незаслужено подбиват локалните компании. Некитайски марки, които доставят от Китай, като Tesla и BMW, могат да бъдат включени в настоящото следствие на дотациите.
още по темата
Според Ту Ле, създател на Sino Auto Insights, тласъците, въведени в Китай при започване на 2010 година, доведоха до скок на започващи компании и повишен потенциал на батериите в страната, проправяйки пътя за налични електрически автомобили.

„ Европейски Съюз и Съединени американски щати са толкоз изостанали, тъй като нямат качествени електрически автомобили на налични цени. Производителите на обичайни коли напълно неотдавна се концентрираха върху проектирането и инженеринга им ”, добави той.

T&E допуска, че ще е належащо повишение на цените за EV до най-малко 25% от сегашните 10%, за „ междинните ” електрически коли като седани и SUV от Китай, с цел да станат по-скъпи от техните еквиваленти в Европейски Съюз, макар че компактните SUV и „ по-големите коли ” ще останат малко по-евтини. Но това ще изисква Европа да стане по-самостоятелна в производството на батерийни кафези за локалната EV промишленост.

„ Не могат да основават налични (и печеливши) електрически автомобили без китайски акумулатори, тъй като китайците са доста по-напред както от Европейски Съюз, по този начин и от Съединени американски щати във връзка с добива на минерали, рафинирането и производството ”, сподели Ту Ле.

В отговор на политическите опасности, свързани с доставката на създадени в Китай електрически автомобили в Европа, основани в Азия производители като Tesla и BYD усилиха индустриалните си старания в района. Tesla се стреми да разшири своя цех за сглобяване в Германия, до момента в който BYD възнамерява да построи фабрика в Унгария.

„ Целта [на тарифите] би трябвало да бъде локализиране на веригите за доставка на EV в Европа, като в същото време се форсира натискът на EV, с цел да се получат цялостните стопански и климатични изгоди от прехода ”, споделя T&E в своя отчет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР