Все съм знаел, че в Пловдив има отделна съдебна система,

...
Все съм знаел, че в Пловдив има отделна съдебна система,
Коментари Харесай

Съд изгони журналист от делото срещу ОПГ за военен износ за Русия, залата била малка

" Все съм знаел, че в Пловдив има обособена правосъдна система, но не бях виждал публицист да бъде изпъден от намерено правосъдно съвещание на съображение, " тъй като е доста дребна залата ". И това на мярка на втора инстанция, по която на първа инстанция беше цялостно с публицисти в залата и отново имаше малко място. След увещаване в почивката зам.-председателката на Пловдивския апелативен съд Михаела Буюклиева си измисли, че трябвало да пита дали обвинените са съгласни. Един не беше склонен и отново бях изпъден. А прокуратурата, която кардинално би могла да изиска закриване на съвещанието за опазване на следствена загадка, нито изиска такова нещо, нито възрази да има публицист в залата. Така едно съвещание стана по едно и също време хем намерено, хем закрито. Ама не по Шрьодингер, а по пловдивски. "

Разказът е на сътрудника Борис Митов, опитал през днешния ден да участва на съвещание в апелативния съд в Пловдив по делото за проведена незаконна група за износ на артикули с двойна употреба за Русия -за войната й в Украйна. Тоест - за на военни произведения. 

Странните дейности на магистратите, поради обстоятелството, че съвещанията на съдилищата са обществени, предизвикаха реакция на Асоциацията на европейските публицисти. " Случаят е индикативен, тъй като сплотява две основни проблематични сфери в България – нереформираното правораздаване и нежната медийна независимост ", показаха оттова.

И упорстват " Висшият правосъден съвет, Инспекторатът към Висш съдебен съвет и Върховният касационен съд да извършат инспекция на дейностите на Апелативен съд – Пловдив довели до изгонването на нашия сътрудник от " Свободна Европа "  Борис Митов от намерено и обществено правосъдно съвещание по дело от висок публичен интерес. "

" На правосъдните кореспонденти не е известна практиката обвинени и подсъдими да бъдат питани дали на откритото и обществено съвещание могат да участват публицисти. Ако се следва логиката на съдиите в Пловдив, то би трябвало съдът да се обърне и към прокуратурата, с цел да е съобрази и с нейните усети за това кои публицисти могат да отразяват работата на съда и кои – не. 

Борис Митов следи работата на правосъдната система от години. Той отразява и съответния проблем – няма подозрение, че задачата му да участва на съвещанието е законна. Разследването се отразява от интернационалните медии и визира тематика, която е от неоспорим публичен интерес. 

Азбучно предписание е, че правораздаването е обществено. Според Конституцията " разглеждането на делата във всички съдилища е обществено, с изключение на когато законът планува друго ". В случая законът позволява ограничение на публичността за “запазване на държавната загадка или на нравствеността ”,  или при отбрана на очевидец. Нито една от тези хипотези не е била на разположение. 

Решението на правосъдния състав да изгони журналиста няма по какъв начин да имат законово съображение, а случилото се в правосъдната зала в Пловдив е рисково ограничение на свободата на изложение ", - показват още от съсловната организация.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР