Все повече студенти в Европа се връщат да живеят при

...
Все повече студенти в Европа се връщат да живеят при
Коментари Харесай

Без студентски живот: Защо млади европейци се връщат да живеят при родителите си?

Все повече студенти в Европа се връщат да живеят при родителите си поради неспособност да заплащат жилищата си или заради липса на такива. Инфлацията, високите цени на силата и растящият брой искащи да учат в чужбина провокираха самобитна жилищна рецесия. Къде и по какъв начин живеят младите европейци? Отговора на този въпрос потърси кореспондентът на NOVA Петя Желева.

По данни на Евростат, студентските наеми в Европа са скочили с 1,7% през второто тримесечие на 2022 година Най-скъпо е в Париж, съвсем два пъти по-ниски на квадратен метър са цените на квартирите в Брюксел, а рекордно нарастване - с 16 % за година, се регистрира в Австрия.

Желаещите да учат в Париж би трябвало да разполагат с най-малко 1300 евро на месец, което е малко над минималната работна заплата за страната. Около 800 евро от тях би трябвало се отделят за наем на студио. На мнозина учащи във френската столица им се постанова и да работят, с цел да продължат образованието си.

Германия пък е европейската страна, осигуряваща най-високи обществени стипендии на своите студенти – до 14 000 евро на година.

Една от най-предпочитаните страни за образование измежду младите на Стария континент е Нидерландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР