Все повече страни се съпротивляват на интензивното екозаконодателство на ЕК

...
Все повече страни се съпротивляват на интензивното екозаконодателство на ЕК
Коментари Харесай

Европа среща съпротива за финализирането на екологичните си закони

Все повече страни се съпротивляват на интензивното екозаконодателство на Европейска комисия Множеството условия към този момент затрудняват бизнеса и страните реагират Брюксел пък пробва да завърши с утвърждението за законите преди евроизборите догодина
Новите закони на Европейски Съюз за отбрана на околната среда срещат засилена политическа опозиция, която принуждава Европейската комисия да води съществени борби, с цел да резервира непокътната визията си за зеления преход на Европа. Целта е екозаконодателството, да бъде признато преди изборите за Европейски парламент през юни идната година. То включва два основни законопроекта за природата:
Все повече страни се съпротивляват на интензивното екозаконодателство на Европейска комисия Множеството условия към този момент затрудняват бизнеса и страните реагират Брюксел пък пробва да завърши с утвърждението за законите преди евроизборите следващата година
Новите закони на Европейски Съюз за отбрана на околната среда срещат засилена политическа опозиция, която принуждава Европейската комисия да води съществени борби, с цел да резервира непокътната визията си за зеления преход на Европа. Целта е екозаконодателството, да бъде признато преди изборите за Европейски парламент през юни идната година. То включва два основни законопроекта за природата:

едният залага обвързващи цели за страните, които би трябвало да възстановят повредени естествени местообитания. Той изисква страните от Европейски Съюз да подхващат стъпки за възобновяване на природата на най-малко 20% до 2030 година и на всички деградирали екосистеми доникъде на века. другият закон вкарва цели за понижаване на половина на използването на пестициди до 2030 година Те би трябвало да бъдат изцяло неразрешени на чувствителни места като публични паркове и предпазени зони.

Голяма част от законодателството на Европейски Съюз в региона на околната среда беше признато в последните две години, само че ентусиазмът в някои държави-членки за съществено понижава, а напън има и от аграрни групи, които считат, че по-нататъшната смяна би трябвало да върви в пакет с доста повече финансова поддръжка, отбелязва Reuters.
Реклама
Брюксел предложи ограниченията през юни предходната година, само че опозицията се ускори в последните седмици, до момента в който страните се готвят за финалните договаряния. Най-голямата група в Европейския парламент - Европейската национална партия, непосредствено прикани законът за природата да бъде анулиран с претекст, че ще навреди на фермерите.

" Просто това е прекомерно. Хората са разочаровани от новите правила всяка година ", цитира Reuters депутата от ЕНП Петер Лизе. Предложението на Комисията дава на страните независимост да решат по какъв начин и къде да извърнат загубата на биологично многообразие. Но тази еластичност, сподели Лизе, прави невероятно за фермерите да се приготвят. " Никой фермер не може да планува какво се случва на земята му, какви правила би трябвало да съблюдава през идващите години ", споделя тя.

Други зелени оферти на Европейски Съюз също имат проблеми с утвърждението. от страните със мощна автоиндустрия, както и от ред източноевропейски, вкл България. Миналата седмица Комисията пък отсрочи и законопроект за замърсяването с микропластмаса, без да разяснява повода.

Междувременно страните от Европейски Съюз упорстват и за намаляване на препоръчаните ограничавания за замърсяване за фермите. В края на април комисията по земеделие на Европейския парламент изиска Целите на Европейски Съюз за възобновима сила също са в задънена улица заради спор дали към тях може да се включи нуклеарната сила.
Реклама
През последните две години, предопределени да реализират зелени цели и нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година

Повечето бяха сполучливо признати, в това число по-строги ограничавания за CO2 за коли, по-високи разноски за CO2 за промишленостите и условия за разширение на горите, поглъщащи CO2.

Много от оставащите законопроекти обаче са ориентирани не толкоз към затоплящите планетата CO2 излъчвания, колкото към други екологични бедствия - замърсяване, срив на популациите на пчели и пеперуди или утежняване на здравето на почвите в Европа. В Европейска комисия считат тези рецесии за също толкоз значими, колкото и изменението на климата и неразривно свързани. Възстановените екосистеми като гори и торфища да вземем за пример гълтам повече излъчвания на CO2. В същото време излъчванията на парникови газове от селското стопанство съвсем не са намалели от 2005 година насам, твърди Европейската организация за околната среда.

Неуспехите на прокарването на зеленото законодателство в неговата целокупност ще подкопае също интернационалната позиция на Европейски Съюз, откакто съюзът самичък лобира за по-амбициозни световни дейности на климатичните срещи на върха на Организация на обединените нации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР