Все повече страни от Европейския съюз разчитат на обикновените хора

...
Все повече страни от Европейския съюз разчитат на обикновените хора
Коментари Харесай

Частни катаджии да ловят нарушители по пътищата?

Все повече страни от Европейския съюз разчитат на елементарните хора с частните си коли да снимат извършители по пътищата против възнаграждение. Цивилните катаджии се наемат от специфични компании, които имат контракти с Пътната полиция, като в някои страни колите се обезпечават от полицията (без опознавателни знаци, схваща се), а в други са благосъстоятелност на водачите.

В родния КАТ към този момент са постъпили оферти от няколко компании, които са подготвени да оборудват избран брой коли с камери, които да оказват помощ на редовите пътни служители на реда в бората с нарушителите по българските пътища. Ако европейската концепция за частните катаджии бъде призната и в България, тя най-вероятно ще стартира да работи от следващата година. Фирмите ще оборудват за своя сметка частните коли с радари, само че ще вземат избран % от санкциите, които са снимали. С парите ще заплащат възнагражденията и на частните катаджии.

Властите във Франция да вземем за пример наемат от ден на ден цивилни с частните си коли, които нямат нищо срещу да снимат с персоналните си коли нарушителите по пътищата и да пращат данните на Пътната полиция.

Френските медии разкриват, че частните шпиони към този момент се набират с по-обикновени коли, с цел да не провокират никакви съмнения измежду останалите участници в придвижването.

Цивилните катаджии се появиха във Франция преди 5 години. Те се наемят от специфични компании, като заплащането е към 25 000 евро годишно плюс ваучери за храна. Работното време на частните пътни ченгета е към 5-6 часа дневно, като не е наложително колата да е в непрекъснато придвижване.

Някои модели, които преди са били употребявани единствено от полицейски чиновници, в този момент са в ръцете на частни оператори. Във Франция подобен е казусът с два Volkswagen Golf VII, които шетат в област Лоара. Последното потомство Volkswagen Passat, Daciа Sandero и по-новият Ford Focus SW също попадат в листата на частните катаджии.

Автомобилите с радар могат да бъдат разпознати посредством камера, инсталирана на таблото им, или посредством квадратен датчик, вграден в задното стъкло, детайли, които остават дискретни, когато се гледат извън, пишат от autonews. Радарите на тези транспортни средства работят самостоятелно, те могат да записват по време на шофиране, само че и когато са неподвижен. В момента във Франция има към 400 радарни коли, от които към половината са в ръцете на частните катаджии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР