Все повече се убеждавам, че развитието на човек не е

...
Все повече се убеждавам, че развитието на човек не е
Коментари Харесай

10 странични ефекта от процеса на духовно израстване

Все повече се увещавам, че развиването на човек не е слънчев развой на духовна берекет. Хората, които се развиват умишлено и стартират да работят върху себе си, постоянно са изправени пред типични проблеми. Събрах най-често срещаните минуси на осъзнатостта и вътрешния напредък.

1. Кръгът на приятелите ви ще намалее.

Ще започнете да забелязвате, че диалозите ви другари и познати някак си са ви безинтересни, звучат познато. Изглежда, че всичко е както си е било преди, само че по някаква причина към този момент не ви вълнува, като че ли сте си споделили всичко и няма какво повече. Вече не ви е забавно да споделяте по какъв начин всичко е неприятно, че работата не ви въодушевява и бизнесът е зациклил, по какъв начин брачният партньор е отчаян, а дамата е отговорна за всичко. Ще спрете да играете игрите на другарство, тъй като за тази игра трябват двама, а на вас това към този момент ви е скучно. Тогава за приятелите си ще станете неуместен, човек, който скапва играта и демонстрира, че „ царят е гол “.

2. Ще ви бъде мъчно да работите нелюбима работа и да вършите неща, в които не виждате смисъл.

Тогава не ви остава нищо друго с изключение на да изберете - да се включите колкото се може по-активно в директната си работа, или да я внесете съществени промени. Ако в службата са ви задържали единствено потребността от работа, страхът от неизвестността, навикът или автоматизъм, това незабавно ще излезе на повърхността и ще би трябвало да извършите нещо по въпроса.

3. Вашите връзки ще стартират да се пропукват по шевовете.

Защото множеството връзки не са постоянен съюз на равни, а кълбо от взаимозависимости и взаимни отстъпки. Ако почувства, че ви губи, сътрудникът ще постави всички старания да ви върне, само че ще реагирате на укорите с изненада, като че става въпрос на неразбирателство – все едно някой извънземен се пробва да откри контакт с вас и ви приказва на марсиански език.

4. Ще се почувствате самотни.

Защото от живота ви ще отпаднат всички ненужни и безсмислени връзки, които са били построени на основата на празнина, консуматорство и нарцисизъм. И тази нова, неразбираемо за вас от кое място изникнала самотност в началото ще ви изплаши, като зейнала пропаст, само че последователно ще стартира да се изпълва с това, което притежавате в душата си и до което сте достигнали.

5. Няма да можете да заблуждавате нито себе си, нито другите.

Както Пинокио с възходящия нос, когато лъже, по този начин и вие съвсем физически ще усещате неистината в думите, мислите и дейностите. Това ще ви бъде толкоз непоносимо, че всякога, когато казвате не това, което мислите в действителност, ще чувствате скърцането на котешките нокти в душата си. И няма да желаете да си го причинявате.

6. Изведнъж ще откриете, че хората към вас страдат.

И те не страдат, тъй като животът им е тежък - в противен случай, всичко е в ред с живота им. Те страдат от илюзията, че нещо не е наред с живота им. И в случай че по-рано сте били прекомерно заети да изживявате личното си страдалчество, в този момент ще започнете да преживявате всичките премеждия на близките, тъй като личните ви към този момент няма да съществуват. И в този миг ще имате единствено една цел - да помагате както можете на всеки непосредствен във всеки един миг – всичко друго ще ми наподобява немислимо.

7. Ще се срамувате.

Ще ви е позор от доста ваши минали думи и действия, тъй като ще ви стане ясно, че източникът на проблемите ви не е някой извън, а самите вие. Щом осъзнаете това, срамът ще изчезне и вътрешното успокоение най-сетне ще заеме своето място.

8. Ще станете по-неразговорливи.

Защото ще отпадне всичко, което сте казвали от боязън, злоба, нарцисизъм и яд. Вече няма да пишете неоправдателни мнения в обществените мрежи, тъй като те ще изгубят своята значимост и значение за вас, няма да са ви нужни. И като цяло, известно време няма да ви се желае да пишете нищо, тъй като всичко, което сте писали преди, ще ви се стори нелепост. Ще осъзнаете, че мълчанието в действителност е злато – нещо, което постоянно не виждаме заради шума и скоростта на житейските събития.

9. Вашата визия за света ще се срине.

Ще разберете, че освен вашето мнение е вярно, а всички останали са неправилни, а че има безпределно доста благоприятни условия и разновидности. И че всички ограничавания не са нищо друго, с изключение на заблуда, която сте си самоналожили.

10. Ще би трябвало да поемете отговорност за себе си.

Ще разберете, че няма какво да очаквате от който и да било и че никой не ви е задължен. Всичко, което съставлява вашия живот не зависи от външни фактори, малоумен началник, отегчителен сътрудник и курса на биткойна, а от вас. Живеете тъкмо този живот, който заслужавате, и няма да имате нищо друго, до момента в който не поемете отговорност за това, което имате. Но точно тогава персоналната отговорност ще престане да ви се коства задължение, което е належащо да отхвърлите или от което да бягате, тя ще стане безусловно същинска и разумна, в реда на нещата. И по този начин, ден след ден, всичко незадълбочено, изкуствено и лицемерно, ще стартира да изчезва от живота ви, а всичко, до което сте достигнали по пътя на вътрешното си развиване, ще излезе на ярко, ще пораства и укрепва във вас. Това не е лек и прелестен развой, даже постоянно е смазващо заличаване на навиците и автоматизмите, добити с годините.

Но когато изхвърлите частите от унищожените ви умствени модели, ще разберете, че си е заслужавало.

Катерина Богина

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР